zondag 30 mei 2021

De tweede stook

Het wordt snel warmer de komende dagen. Als het temperatuurverschil tussen de woonkamer en de buitenlucht te klein wordt, zal de schoorsteen het steeds moeilijker krijgen om de kachel leeg te zuigen. Vanmorgen was de woonkamer tegen de 20 graden terwijl het buiten 10 graden was. Snel nog een stook, want het is misschien wel de laatste mogelijkheid zijn voor de zomer!

De kachel ging net als de vorige keer makkelijk aan, maar zodra de vuurkamer op temperatuur komt, lijkt de trek af te nemen. Er komt weer rook uit de veegluikjes, schoorsteen en nog een paar kleine onschuldige plekjes. Maar het zou niet mogen dat de rook door deze gaatjes wordt geduwd, want dat betekent dat de bell, de ruimte om de vuurkamer heen, een hogere druk heeft dan de omgeving. Oftwel: de schoorsteen trekt niet.

Ik heb twee keer hout bijgevuld. De vuurkern wil wel branden, maar krijgt de lucht niet weg. Zelfs na twee uur stoken (de bovenkant van de kachel begint dan al netjes warm te worden) blijft de rook in de schoorsteen koud. Logisch dus dat de schoorsteen dan niets doet. 

De schoorsteen begint in de bell vlak boven de bodem. Daar zit de allerkoudste lucht. Voor het rendement van de kachel is het natuurlijk prachtig dat de warme lucht lang genoeg in de kachel blijft om zo ver af te koelen, maar het kan natuurlijk ook te veel zijn. De temperatuur van de rookgassen in zal in de schoorsteen toch redelijk snel naar de 70 graden moeten. Ik ga daarom de ingang van de schoorsteen hoger maken door die prachtige 90-graden-bocht weg te halen. Daardoor zal er eerder warme lucht in de schoorsteen komen, waardoor die eerder gaat trekken. 

Waarschijnlijk is dat nog niet genoeg om meteen bij de start van een stook goed te trekken. Dus ik ga me bezinnen om een zogenoemde 'by-pass' te maken; een schoorsteen die een stuk hoger zit om in het begin van de stook te zorgen voor een goede start en die je later dicht kan zetten om lagere, koudere rookgassen af te voeren. Daarvoor moet de bovenste trede van de trap er af om er een buis door te laten lopen. Deze buis moet met een klep afgesloten kunnen worden.

De kachel rookt ook flink. Deels kwam dat omdat het hout dat ik bij de kachel had liggen (ooit gepakt om te kijken hoeveel hout er in een kuip past) niet droog bleek te zijn. Maar ook het deurtje is nog niet helemaal lekker. De toevoer van zuurstof is nog aan de magere kant, maar dat kan ook te maken hebben met het schoorsteen-probleem. Maar eerst maar de wijziging van de schoorsteen afwachten. Werk voor de herfst!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten