De laatste schoorsteenpijpen zijn nog steeds niet binnengekomen, maar de leverancier kon wel een bochtje toesturen zodat ik met oude pijpen een tijdelijke schoorsteen kon maken. Want dan kunnen we de kachel eindelijk proberen!
De eerste stook was enkel een paar aanmaakblokjes, genoeg om de vuurkern warm te maken. Die kan dan nog wat verder drogen om de volgende dag een stook te doen met een paar blokken. En zo verder opbouwen tot de kachel helemaal droog is en lekker kan branden.
Het ruitje van de deur beslaat ogenblikkelijk. Dat betekent dat ik de gaatjes voor de window wash beter toch boven de ruit had kunnen maken. Nou ja, een project voor later...
De kachel gaat makkelijk aan en begint al snel met de bekende 'brul' te branden. Maar daarna bleef de stook een beetje hangen, er kwam rook uit de veegluikjes en dat betekent dat de bell van de kachel (de doos om de vuurkern heen) overdruk heeft. Dus de riser duwt de lucht sneller in de bell dan dat de schoorsteen het er uit trekt. Dat zou kunnen zijn omdat de kachel nog koud en wellicht niet overal even droog is, of dat de schoorsteen een te kleine diameter heeft. De schoorsteen bleef heel koud tijdens de stook, dus ga ik er nu nog maar even van uit dat de kachel nog niet droog is, de rookgassen te veel afkoelen, en dat de schoorsteen daarom nog niet trekt. We gaan het zien!
Helaas kwam er een klein beetje rook uit de ruimte tussen de kachel en de kelder. Dat betekent dat er ergens een gaatje zit, natuurlijk op een plek waar ik niet meer bij kon. De lucht die er uit kwam was best warm, en heel vochtig, dus waarschijnlijk zat het gaatje ergens vrij hoog. Maar goed, ik kon er niet bij, dus was de enige mogelijkheid om de kachel open te maken.
De bovenkant is met leem gemetseld. Dat is stevig genoeg, en makkelijk genoeg weer los te halen. Alle voegen nat gemaakt, om de leem weer zacht te maken. De tegels en de bovenkant kwamen gelukkig makkelijk los.
Inderdaad zat er helemaal in de bovenhoek een klein doorgangetje langs een stootvoeg die niet helemaal gesloten was. Uit voorzorg heb ik de hele achterkant met een dikke laag vette cement dichtgesmeerd.
En daarna kon het deksel weer op het doosje. Nog even drogen en dan morgen weer een keertje branden.
Geheel zoals verwacht viel het koordje dat het deurtje luchtdicht laat afsluiten bij het openen na de stook direct op de grond. Die 'vuurvaste lijm' waarmee je dat koordje moet vastlijmen is misschien wel vuurvast, maar niet lijmend. Nu zit het met Velpon vast, de meest ordinaire huis- tuin- en keukenlijm. We gaan zien wat dat doet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten