Samenvatting van de bouw

In 2014 kochten we ons huidige perceel. In augustus van dat jaar verhuisden we naar de woonunits die we er neer hebben gezet. Pas in 2015 zijn we begonnen met de bouw. In de onderstaande pagina's kun je in een kort verhaal lezen wat er dat jaar gebeurd is.


2015 De laatste stappen in het ontwerpproces, waarna we in juni met de bouw beginnen: kelder uitgraven en in verschillende lagen storten, evenals de fundering van het hele huis.

2016 Vooral veel metselen om de onderste 60cm van de strobalen muren te maken. In mei zijn de eerste houten delen gebouwd. Dat gaat veel sneller dan metselen! De stro komt van het land en hebben we op de zolder van het oude huis gelegd. De vorm van het huis is al goed zichtbaar.


2017 Eerst het dak verder voorbereiden voor het plaatsen van de stro. In mei was het warm en droog genoeg om het benedendak te vullen. Daarna in fasen (er viel geregeld regen) het bovendak. Veel tijd besteed aan het maken van de kozijnen en het laatste metselwerk na het plaatsen van de deurkozijnen. 

 


2018 De stro kan in de muren! Meteen lemen vanwege brandgevaar. De hele buitenmuur is af gekomen en binnen is de verdiepingsvloer gemaakt en zijn er al vele binnenmuren gevuld met stro en geleemd.


2019
Het dak heeft nog geen goot, en de regen spoelt de leem van de muren. Eerst regenpijpen aanleggen en het dak afmaken. Binnen en buiten veel muren lemen, de bewegende delen van de kozijnen gemaakt. Net niet gelukt om voor de winter het glas in de kozijnen te krijgen. 


2020 Glaslatten maken zodat de glaszetter kan komen. Heel veel leidingen (riool, water, electriciteit, internet etc) gelegd. Plafond woonkamer afgekomen, evenals de dakrand. 


2021
Na een dakraam in de woonkamer was de kachel aan de beurt. De kelder gestukt met kalk en ingericht. Vloer van de hele benedenverdieping gestort en alle lampen en schakelaars en zo geinstalleerd. Daaf betrekt als eerste zijn kamer in het nieuwe huis.


2022 Ook Emke en Steef betrekken hun kamers, vele muren (boven en beneden) zijn klaar. De trap is bruikbaar en verschillende vloeren zijn ge-egaliseerd.

2023 De plafonds zijn gestuukt (en daarmee alle leidingen gelegd). Steeds meer sanitair aangesloten, het aanrechtblad gegoten en de trap is nu helemaal af. Geen opmerkingen:

Een reactie posten