Onze visie

We leven in een niet-duurzame maatschappij. Dat wil zeggen dat de maatschappij zoals we nu kennen, niet zo kan blijven voortbestaan. We verbruiken grondstoffen, en we produceren afval.

Een echt duurzame samenleving is er eentje die eeuwig kan blijven bestaan. Dat kan alleen als er geen/heel weinig grondstoffen verbruikt worden, en als er geen afval ontstaat. Dat betekent dat een duurzame maatschappij geen gebruik maakt van fossiele energie, en geen afval produceert.

Wij streven met de bouw van ons huis en de inrichting van het terrein een manier van leven te bereiken die gebaseerd is op kringlopen: weinig grondstoffen en weinig afval.


Een belangrijke grondstof waar we enorm mee moeten minderen is fossiele brandstof. Olie, steenkool en gas. Niet alleen vanwege de eindigheid van deze grondstof, maar ook vanwege het afval: CO2, met opwarming van de aarde en verzuring van de oceanen als gevolg.

Een echt duurzame vorm van energie is directe zon (ramen, zonnecollector),
indirecte zonnewarmte (hout), en wind. Deze energiebronnen hebben wat gebreken: de zon schijnt niet altijd, de wind waait niet altijd, en hout verbranden geeft rook. Deze nadelen zijn makkelijk op te lossen als je jezelf niet afhankelijk maakt van het altijd tot je beschikking hebben van energie, en er zijn houtkachels die vele malen schoner branden dan de huidige "schone" stalen kachels.

Ons huis wordt voornamelijk gebouwd van tweedehands hout, tweedehands bakstenen, strobalen, leem. Ook deze materialen hebben nadelen (waardoor de reguliere bouw ze amper gebruikt), maar opnieuw, als je thuis leeft, tijd hebt en zelf bouwt is daar een prachtig huis van te maken.

Aan de vlaggenmast hangt een mooi voorbeeld van de soort technieken dat we in het huis gebruiken: een low tech houtklover. Hout kloven met een electrisch apparaat is niet zo duurzaam: stroom, en zo'n ding gaat niet heel lang mee, is ook niet heel makkelijk te repareren. Maar onze houtklover gaat een eeuwigheid mee, gebruikt geen stroom, en kloven is opeens leuk werk.

Met deze gedachtengang benaderen we vele aspecten in het huis. En daardoor wordt het iets bijzonders...

1 opmerking:

  1. Wat een prachtig ontwerp en uitvoering. vet onder de indruk. Ik zou het heel leuk vinden mee te bouwen als jullie weer een ettappe gaan doen. Super ! Ik heb ook een wnes om een stroleem of hennepleembouw huis-steetje te bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen