maandag 7 maart 2022

Geboorteboom I

De drie geboortebomen die we in onze tuin in Mierlo hadden, konden niet meteen naar de Aakendonk toen we in 2014 verhuisden. We hebben ze bij een collega neergezet. Eentje heeft de droogte niet overleefd, de andere werden zo groot dat we ze echt dit jaar toch moesten ophalen. 

Omdat de kluiten waarschijnlijk zwaarder zouden zijn dan de 700Kg die onze auto met de grote aanhanger mag vervoeren hebben we de bus van de buren geleend. Daarmee kon er 1350kg op de aanhanger. Het uitgraven en ingazen van de kluit was een paar uur werk. Toen de bomen op de aanhanger stonden gaven de voorbanden aan dat er flink geladen was... Niet over de snelweg dus! 

De rit, van Someren via Helmond langs het kanaal naar Veghel verliep uitstekend. In het begin raakten de twijgen nog wel een viaduct, maar de boom zakte tijdens de rit en de hoogte nam daarmee af. 

Om 18:00 arriveerden we op de Aakendonk. Tijd voor een borrel!

De grote aanhanger paste met 8 meter boom niet langs de veranda van het nieuwe huis. De volgende ochtend hebben we dus eerst de grote boom (Meidoorn 'Lavallei') met de lier op de kleine aanhanger gerold. 


Dat ging verrassend eenvoudig. De aanhanger bleek zelfs breed genoeg en kon het gewicht van de kluit (ca 1000kg) goed hebben. 


De boom paste met wat hulp en touwen precies onder/langs de hoek van de veranda. Samen met Marleen een flink gat gegraven (eerst de tulpen 'gered') en de kar tot naast het gat gereden. 

Dat lullige bergje zand is enkel het gele zand dat helemaal onder uit het gat kwam. De grote bult ligt links.

De balken heb ik voorzien van een randje zodat ze niet makkelijk van de aanhanger konden glijden. Dat deden ze toch, maar gelukkig 1 voor 1 en we kregen ze weer op hun plek. De lier vastgezet om de kluit van de aanhanger te kunnen trekken. Met een potkrik de zijkant van de aanhanger ondersteund, want 1000kg op de rand van de aanhanger zou iets te veel van het goede zijn. 

De balken lagen best schuin. Ik was bang dat de kluit van die helling hard naar beneden zou rollen. Daarom heb ik een lijn aan de andere kant van de kluit vast gemaakt om de kluit af te kunnen remmen. Die moest natuurlijk ergens aan vast zitten, maar er was eigenlijk niets sterks te vinden behalve de voet van de regenton.

De regenton bleek het gewicht van de kluit prima te kunnen houden zodat we hem beheerst konden laten zakken. Door de stam te bewegen konden we de kluit naar de rand van het gat sturen.

Eenmaal aangekomen in het gat bleek dat die niet overal diep genoeg was. Nog even flink graven, vooral onder de kluit. 

Daarna kon de boom overeind gezet. Opnieuw met de lier, wat een fijn ding is dat toch! 

De kluit netjes ingegraven gemengd met uitgewerkte compost.


En daar staat 'ie dan! De geboorteboom van... Hmm. Dat weten we dus niet meer. Emke of Daaf. De boom is dus 13 of 16 jaar geleden door ons in Mierlo geplant.


Morgen boom 2, een toverhazelaar die bij de houtklover komt te staan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten