zaterdag 17 april 2021

Zuurdesembrood uit de oven

De lente wordt langzaam steeds zachter. Workawayer Mechteld had een beetje zuurdesem meegenomen waar ze met Marleen een brood van is gaan maken.

Een deel van het experiment is het bakken in de pizzaoven. Een goede reden om eerst pizza's te maken.

Nadat de ovenheerlijke pizza's op waren, kon het brood in de oven. Het deurtje open laten staan tot de temperatuur was gezakt naar 230C. Gedurende 2 uur zakte de temperatuur langzaam naar 170, en het brood 2x omgedraaid. Het duurde heel lang voor het echt gaar was.

Terwijl het brood in de oven lag, hebben we op het kampvuur broodjes gebakken. Steef had graankorrels geoogst van zaadjes die uit de strobalen waren gekomen, deze met een vijzel gemalen tot volkoren bloem. En dat hebben we dus boven het kampvuur gebakken. Lekker!

Na twee uur was het brood gaar genoeg. Best aardig gerezen, mooie ietwat harde korst, maar die korst was LEKKER! Roomboter met kaas er op en genieten maar. De rook van het vuurtje in de pizzaoven heeft een heerlijke smaak aan het brood gegeven... Dat gaan we vaker doen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten