woensdag 1 februari 2023

Begin deuren benedenverdieping

Door Peter

Bij de plaatselijke houthandel wat vuren balken gekocht om de deuren van de benedenverdieping te maken. De schaafmachine heeft namelijk een lang-gat-tafel, waar je heel mooi pen-en-gat-verbindingen mee kan maken. Alleen... de boorkop waar de langgatboor in moet, kan maar 10mm open, geen 13mm. Uiteindelijk heb ik een lange dunne frees gekocht en daar lukte het ook best aardig mee.

Het tafeltje van deze constructie kan 20cm naar links/rechts en 10cm voor/achter. Maar als je aan de uiteinden van een balk wilt frezen, dan valt de hele machine om door het gewicht van de balk. Ik heb een haakje in het plafond gehangen, daar een touwtje doorheen getrokken. Het ene eind zit vast aan de balk, het andere aan een contra-gewicht dat ongeveer de helft weegt van de balk. Dat werkte uitstekend.

De frees was te dun (12mm) voor een slobgat. Dus eerst de ene kant (de onderste twee balken op de foto) en daarna nog 3mm van de andere kant (de bovenste balk).

Na de slobgaten waren de verjongingen van de liggers aan de beurt. De juiste lengte, de juiste diepte, gaan met die banaan!


3 liggers per deur x 5 deuren x 4 happen per ligger = 60 happen later was ook die stapel klaar.

 
De deuren worden opgevuld met korte plankjes van gebruikt hout. In dit geval oude vloerplanken. Voor deze plankjes moesten sponningen gemaakt worden.

De sponningen uit de liggers kon ik er met de cirkelzaag uit halen.

Bij de staanders lopen de sponningen niet van het begin tot het eind van de balk; op de plaatsen waar de liggers vastzitten is geen sponning. Frezen dus, en dat kan pas als de deuren in elkaar zitten. (Onderstaande foto loopt dus een beetje op de zaken vooruit ;-) )



Geen opmerkingen:

Een reactie posten