vrijdag 18 februari 2022

Storm!

Twee stormen achter elkaar. In de nacht van woendag op donderdag de eerste, en vrijdagmiddag de tweede, Eunice. Vooral deze laatste zou met stevige windstoten een gemeen exemplaar kunnen zijn. De voorspellingen gaven 7Bf aan, en dat is flink maar niet extreem. 

De kinderen logeerden toevallig bij opa en oma, en zij stelden voor om ze pas na de storm, op zaterdag ochtend, terug te brengen. Fantastisch! Dan hoeven we niet vlak voor of tijdens de storm te rijden. 

Een groot deel van de dag zijn we bezig geweest met het windklaar maken van het terrein. De perenboom met twee sterke lijnen vastgezet (we vertrouwen deze boom al langer niet meer zo erg). De veranda heeft geen vloer meer die veel stevigheid gaf, dus we hebben 3 van de 6 dakbalken met spanbanden aan een in de grond gemept paaltje vastgezet. Kom maar op! 

Klokslag 2u begon het enorm te waaien, en in de uren die volgden werd de wind alleen maar sterker. Ik zag een spar naast de container als een luciferhoutje afbreken en toen ik ging kijken bleek het de tweede boom te zijn. 


Marleen riep me rond half 5 naar binnen. Het leek er op dat de kluit van de peer, ondanks de tuidraden, toch bewoog. Terwijl we daar naar keken zwol de wind nog verder aan, er kwam een fluittoon bij en toen begon de hele unit te trillen. De dakplaten woeien er met een donderend geraas vanaf. De schoorsteen werd naar boven getrokken en de kachelpijp viel op de grond, boven op de drinkemmer van de poezen die meteen omviel. Rookwolken in de woonkamer, want de kachel was aan... 

 
Raampjes open (het woei wel lekker door...) en het brandende hout op een ovenplaat gelegd om het naar buiten te brengen. Daarna de gloeiende kooltjes op dezelfde manier naar buiten. Nadat de ergste rommel was opgeruimd zijn we een rondje op het terrein gaan lopen, het was nog licht genoeg. Een derde boom in de coniferenhaag was op de pizzaoven terechtgekomen. De overkapping was voor de zoveelste keer gevloerd. Meteen zoveel mogelijk gestabiliseerd en toen dat klaar was zijn we naar het nieuwe huis gegaan om daar de storm verder uit te zitten. Borrel mee en pizza in de oven. 


De veranda zat nog goed vast door die spanbanden, maar doordat het hoofddak met balken en al weggewaaid was, was het verandadak wel beschadigd.

Het zag er wat vreemd uit, maar we hadden er nog niet over nagedacht wat er voor iets spectaculairs er gebeurd was...

Een deel van de platen en balken waren naast de units gevallen. Daar gaan de kippen op stok, en inderdaad, een lief bruin tam hennetje was onder een balk terechtgekomen...

Een deel van de platen lagen helemaal in de hoek van de kippenren, zeker 30 meter van de units af.

Het werd donker en de wind nam iets in kracht af. We besloten de boel de boel te laten en in het nieuwe huis de storm uit te zitten.


Borreltje (die hadden we wel verdiend) en een makkelijke pizza in de oven van de units.Vroeg naar bed, morgen veel te doen! Want er komen nog twee stormen en veel, heel veel regen. De dakplaten moeten er echt op, want het bitumen dak onder deze platen is zo lek als een mandje...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten