zaterdag 19 februari 2022

Reparatie dak units

 

De windvoorspellingen van ons gebiedje was windkracht 7. Achteraf bleek dat het in Volkel, niet ver hier vandaan, geruime tijd windkracht 8 was met een piekje in 9Bf. De windvlagen waren nog een stuk forser, die gingen geregeld naar 11Bf met een piek van 117.6km/u wat het begin van windkracht 12 is.


Een aantal dakplaten waren door de landing als tissues in elkaar gefrommeld. Hmm, als we die niet meer kunnen gebruiken, moet ik tijdelijk met zeilen aan de slag en snel nieuwe platen halen. En ook een aantal balken was flink beschadigd, evenals de achterwand ter hoogte van de 3 lage units. 

De hulptroepen (Flip en Sjef) zijn begonnen met het herstellen van de achterwand. Daarop kon de eerste van de drie balken om de dakplaten vast te zetten op gemonteerd. Deze balk was bijna helemaal versplinterd, ik heb er nieuw hout voor gezaagd. 


Nadat ik de schoorsteen heb weggehaald kon ik de platen die nog op het dak lagen losschroeven. Flip en Sjef kwamen even later helpen om al deze platen op het verandadak te leggen zodat we ze makkelijk terug konden leggen als de balken weer vast zaten.

Het dak was leeg en we konden beginnen de drie balk-rijen te repareren en vast te zetten.

De tweede balk was zo gelegd. De eerste kostte veel tijd, omdat de rand waar de balk op zat, helemaal uit elkaar moest om weer opnieuw vast te zetten. Dat hebben Flip en Sjef gedaan. De derde balkrij (rechts), was in het midden helemaal gekraakt. Maar omdat het een vreemde afmeting hout was, hebben we besloten deze balk toch weer op te lappen...


Terwijl Flip zich over de derde balk ontfermde, hebben Sjef en Agnes de platen losgemaakt en op nummervolgorde gelegd. Het zag er net uit als een Wie-is-de-mol-opdracht. De mol heeft het slecht gedaan trouwens, we waren op tijd klaar ;-). Wat wel een mollenstreek leek, was dat de balk die uit het veranda-dak was gerukt nog steeds niet was gevonden.


Deze platen hebben Ferry en Peter op hun plek gelegd en vastgeschroefd. Het eerste stuk steeds twee platen (de volledige breedte), vanaf de plek waar de balk die Flip aan het opkalefateren was konden we alleen de eerste plaat neerleggen. Maar daarmee schoot het wel op!

De laatste plaat van de onderste rij was een flinke gekreukeld exemplaar. Maar er was ruimte om er twee banen vanaf te slijpen, waardoor er best een aardige plaat overbleef.

Toen kwam Flips knutselwerk naar boven! Ferry en Peter hebben hem vastgezet en de bovenste rij platen konden gemonteerd. De plaat met het gat van de schoorsteen waren we even vergeten (die lag nog op het dak van de veranda te wachten), dus die moesten we tussendoor nog even vervangen.

De laatste platen waren ook de slechtste. Sjef heeft met geduld, een moker en grof geweld ook de meest kromme platen nog best mooi opgeknapt, waardoor we uiteindelijk het hele dak vol hebben kunnen leggen.

Terwijl Ferry en ik de laatste platen op het dak vastzetten, is Sjef de Aakendonk afgelopen om voorbij het zandpad, dat langs de kippenren loopt, de verandabalk uit de sloot te vissen. Hoe is het mogelijk dat zo'n balk van 4,5 meter, 20kg zwaar, 40 meter verderop is terecht gekomen. We zullen het nooit weten...

We hebben een klein beetje in de regen gewerkt. Daarna werd het weer droog terwijl we de laatste platen vastzetten. Nog net voor het donker de laatste plaat geslepen en tijd voor een biertje! 

Dreamteam bedankt voor een heel gezellige maar zeker bijzonder productieve dag! 

Helaas bleek 's avonds dat er toch nog water onder het dak terecht komt. Komende dagen een keer alle platen nauwkeurig nalopen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten