zondag 27 februari 2022

Kleuren leemverf

Ondanks dat het gele pigmentpoeder de weg naar Wijbosch nog aan het vinden is, zijn we begonnen met het uitproberen van de leemverf. De lijm bestaat uit wit poeder met zetmeel als bindmiddel. Daar kan je pigmentpoeder bij doen om er een mooie leemverf van te maken. 

In de woonkamer heb ik een stukje muur glad gestuukt om deze proefjes te doen. Marleen heeft de verf aangemaakt en van pigment voorzien. Nog nat zagen de kleuren er prachtig uit! 


Eenmaal opgedroogd kleurden ze meer naar roze toe. Niet slecht voor een eerste poging, maar we zijn er nog niet helemaal uit.


De pigmentpoeders zijn allemaal ijzeroxiden (roest). Afhankelijk van de omstandigheden waarin het ijzer verroest, kun je verschillende kleuren maken: van geel (oker) via rood naar het bekende bruin. Deze pigmenten zijn relatief goedkoop en zijn milieuvriendelijk. Ook hebben we een beige (tweede van links) die er mooi uitziet maar iets minder wit mag worden. 

Een paar dagen later nog meer kleuren gemaakt, waaronder de geel die intussen is gearriveerd. 

Als je de pigmenten mengt met behangselplak, dan kun je ze in hun pure kleur op de muur smeren. Het is me niet duidelijk of de muur dan nog dampopen is, maar het geeft in elk geval niet af.


In het echt zijn de kleuren natuurlijk een stuk mooier ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten