woensdag 8 april 2020

Waterleidingen

Door Peter
Een loodgieter uit het dorp heeft met me meegekeken naar het leidingenplan. Vervolgens heeft hij de spullen geleverd die ik daarvoor nodig had. Inclusief het gebruik van gereedschap om de leidingen ook echt te leggen.

De meterkast heeft een strenge indeling als het gaat om waar de meters komen en waar nog ruimte is voor leidingen. Het was even puzzelen, maar de kogelafsluiters komen op de linkerwand van de meterkast. Met deze afsluiters kun je delen van het huis uitzetten als je iets aan de leidingen iets wilt veranderen. Dan is niet meteen het hele huis water-loos.


De leidingen zijn van een ingenieuze combinatie van kunststof met aluminium. Je kan het makkelijk met de hand buigen, of met een buigtang een nette strakke bocht maken. Met speciale T-stukken knel je ze met een speciale tang vast. Het gaat mooi en snel.


Hier is het "verdeelstation" van de badkamer. De aanvoer is van onder, en dan gaan er splitsingen naar de douche, bad, twee wastafels, een wastafel in de slaapkamer en de wc. De wastafels hebben ook nog warm water, dus binnenkort zal dit een spaghetti-muur worden.


Ook de buitenkraan (en de kranen voor naar de groentetuin en zo)  moeten nu worden aangelegd. Met leem gaat dat heel makkelijk: je bikt de buitenmuur open op ongeveer de plek van een paneel, boort met een lange boor door de strobaal heen, en vastzetten maar.


Niet zo'n heel duidelijke foto van de muur tussen de keuken en de bijkeuken. Daar is een wastafel waar warm- en koud water aangesloten is.


Morgen ga ik ook de badkamer van warm water voorzien, daarna mag de grote slaapkamer leeg om de folie te leggen, en dan kunnen beneden de laatste water- en riool-leidingen in de vloer. En dan heb ik nog een kleine week om de woonkamer leeg te halen, folie er in en nog een aantal loze leidingen leggen voor wie-weet-wanneer-handig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten