zondag 8 september 2024

Lange muur opkamer

De lange muur van de opkamer krijgt een lage kast. Toch maar multiplex gekocht, anders zou het te veel tijd gaan kosten. Ik kreeg precies de goede kastlengte uit twee planken. Soms zit het mee...!

Ze moeten stevig op de vloer vastzitten om de stuuklaag niet te laten scheuren.

Deze kast stopt bij de achter-opening van de kachel. Deze kan extra warmte de kamer in laten stromen waardoor de kelder minder opwarmt.

Aan de rechterkant komt een opstaand randje om de rechte lijn van de kast een beetje te breken.


Aan de linkerkant kan de kachel aansluiten op de kast. (Ik luister met dit soort klussen altijd naar een luisterboek. Het verhaal blijft altijd een beetje hangen bij wat ik aan het doen ben, dus nu ik deze foto zie, weet ik nog precies wat er gebeurde in het verhaal 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw).

Het opstaande muurtje moet heel goed vastzitten aan de kast. Daarom heb ik de onderste stenen op de voegen vastgeschroefd met een flinke ring. De schroef drukt de steen lekker in de leem, dus dat zit wel vast!

Met de laatste steentjes van deze dikte kon ik het muurtje precies afmaken. De steenknipper kwam weer goed van pas. De bovenkant van dit muurtje bedek ik met halve plavuizen waar ook de kachel mee is bedekt. Ik moest er 15 in tweeën zagen, en wel netjes aan de maat. Het slijptafeltje dat ik voor de leitjes uit de badkamer had gemaakt was alweer afgebroken. Dus maar weer een nieuwe gemaakt...


Met flexibele tegellijm zitten de steentjes op de kast, met leem zitten ze op de muur. Om de overgang van kast-muur stevig te maken (en de leem goed tegen de kast te laten hechten) heb ik het hout met leem-ondergrond bedekt en er gaas op vastgeniet. Geen heidemat meer, die was op.

En dan lekker stuken!


Drie lagen: een hechtlaag zonder stro, lekker door het gaas heen gedrukt. Dan een laag met stro en een dunnen afwerklaag. Mooi vlak en glad geworden door het schuren en vlinderen.

Het muurtje zit er prachtig uit!


 

maandag 2 september 2024

Plankjes keukenkasten


De keukenkastjes hebben nog geen plankjes. En omdat de keukenkastjes van pallethout zijn gemaakt moeten de plankjes ook van pallethout. 

Gelukkig heb ik er nog genoeg, dus na wat rekenen en tekenen een geschikte hoeveelheid pallethout uit het rek getrokken. Eerst een hoeveelheid hout gezaagd dat ongeveer genoeg zou moeten zijn: een hele kruiwagen vol.

Het was lekker warm, dus heerlijk in de schaduw van de noot geschaafd: de brede kant en de zijkant. De brede kant vervolgens op dikte gemaakt. 


Daarna moesten de zijkanten op breedte gemaakt: dat doe ik met de cirkelzaag. Maar... die plankjes hebben allemaal een verschillende breedte. Dus kon ik ze eerst op breedte sorteren om de zaag niet voor elk latje te hoeven instellen. 

Hoewel ze steeds dunner en smaller werden, was het toch weer een hele kruiwagen vol. 

De volgende stap was het sorteren en zagen van de plankjes op de juiste lengte, in een hoeveelheid die genoeg was voor de uiteindelijke afmetingen. Deze steeds als bundeltje bij elkaar gehouden met natuurlijk het planknummer er bij.

Daarna kon elk plankje (of setje van 2 planken) in elkaar gelijmd. Als tafel heb ik de kleine steigerplank op schragen gezet. Die deed het prima!

Daarna konden de uiteindelijke maten uit deze planken gezaagd. Eerst twee zijden met een haakse hoek, en dan de lengte/breedte er uit.


Bij een normale keuken hebben de plankjes niet heel veel verschillende maten. Maar ja, deze verzameling kasten van verschillende breedtes en dieptes vragen een verzameling planken van verschillende lengtes en breedtes....

Nu nog schuren en in de olie zetten, dan is deze klus ook weer gedaan!