maandag 2 september 2024

Plankjes keukenkasten


De keukenkastjes hebben nog geen plankjes. En omdat de keukenkastjes van pallethout zijn gemaakt moeten de plankjes ook van pallethout. 

Gelukkig heb ik er nog genoeg, dus na wat rekenen en tekenen een geschikte hoeveelheid pallethout uit het rek getrokken. Eerst een hoeveelheid hout gezaagd dat ongeveer genoeg zou moeten zijn: een hele kruiwagen vol.

Het was lekker warm, dus heerlijk in de schaduw van de noot geschaafd: de brede kant en de zijkant. De brede kant vervolgens op dikte gemaakt. 


Daarna moesten de zijkanten op breedte gemaakt: dat doe ik met de cirkelzaag. Maar... die plankjes hebben allemaal een verschillende breedte. Dus kon ik ze eerst op breedte sorteren om de zaag niet voor elk latje te hoeven instellen. 

Hoewel ze steeds dunner en smaller werden, was het toch weer een hele kruiwagen vol. 

De volgende stap was het sorteren en zagen van de plankjes op de juiste lengte, in een hoeveelheid die genoeg was voor de uiteindelijke afmetingen. Deze steeds als bundeltje bij elkaar gehouden met natuurlijk het planknummer er bij.

Daarna kon elk plankje (of setje van 2 planken) in elkaar gelijmd. Als tafel heb ik de kleine steigerplank op schragen gezet. Die deed het prima!

Daarna konden de uiteindelijke maten uit deze planken gezaagd. Eerst twee zijden met een haakse hoek, en dan de lengte/breedte er uit.


Bij een normale keuken hebben de plankjes niet heel veel verschillende maten. Maar ja, deze verzameling kasten van verschillende breedtes en dieptes vragen een verzameling planken van verschillende lengtes en breedtes....

Nu nog schuren en in de olie zetten, dan is deze klus ook weer gedaan!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten