zaterdag 4 mei 2024

Leisteen in de badkamer voorbereiden

We gaan de muur van de douche 'betegelen' met leisteentjes. Ik heb lang geleden eens een dak van een gebouw ('EcoExpo in Boxtel) met leisteen bedekt inclusief cursus leidekken. Helaas had ik er geen gereedschap meer voor, dus dat moest eerst gemaakt...

Eerst een snij-hamer, gemaakt van een oude las-slak-hamer. Als aambeeld even een strip in bankschroef. Het ding doet het!

Met deze hamer kan je smalle randjes van leistenen af tikken om ze precies passend te maken. Op deze manier blijft de rechterkant heel, wat links van het aambeeld uitsteekt wordt kleingeslagen. 

Soms is het fijner om een plaatje in tweeen te slijpen (dan kan je beide kanten van het plaatje gebruiken), en soms is het fijner om alleen een groef in de plaat te slijpen zodat je hem in tweeen kan breken. Daarvoor heb ik de slijptol in een frame van wat restjes hout gebouwd. Je kan met een lijmklem de hoogte van de schijf instellen. Het stoft enorm maar werkt als een trein!

De plaatjes zijn niet heel schoon, dus met de hogedrukspuit er op. De platen met gaten van de kweekbakken bleken een uitstekende ondergrond!

Helaas stond bij de eerste platen de lans van de hogedrukspuit niet goed ingesteld: het was een ronde, scherpe straal. En dat zie je heel goed op de plaatjes...

Met een brede straal zie je deze zig-zag-lijnen niet meer.

De laatste voorbereiding was het uitmeten waar de plaatjes gelijmd moeten worden. Bij de kraan moeten de gaten netjes in de platen vallen, dus van daaruit de hele muur volgetekend.

 
Dan kunnen we nu met plakken beginnen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten