donderdag 25 april 2024

Proefjes vloer keuken en bijkeuken

We zijn naar een vloerenwinkel geweest om te kijken wat voor soort vloer er mogelijk is voor de keuken en bijkeuken (en hal en gang en woonkamer). 

Vanwege de onmogelijke vormen (schuine wanden en ronde palen) valt marmoleum helaas af. De klik-variant zou misschien kunnen, maar die is er slechts in een paar kleuren te krijgen. Gietvloeren zijn niet krasvast (anhydriet is een soort gips) en hebben ook niet de heldere kleuren. Kalk zou kunnen, of zelf witte cement mengen moet voegzand of vloerenzand. 

Nou, witte cement heb ik nog liggen, en voegzand ook, dus we gaan gewoon wat proberen. 

Na het vlak afreien (in twee richtingen) even laten harden en na een uurtje wat nat maken en schuren. 

Links heb ik geel poeder op de vloer gestrooid en ben gaan schuren, terwijl rechts geen kleur is toegevoegd. Door het schuren wordt de kleur heel egaal verdeeld.

Nu heb ik rechts wat geel en rood uitgestrooid en ben de vloer vlak gaan spanen. De kleuren verspreiden wel iets, maar er ontstaan grote kleurverschillen.

De volgende dag was de vloer hard en droog. Maar er zaten wel putjes tussen de korrels. Dat is fijn, want deze zijn te vullen met pure cement of een cement-kleur-papje. Ik heb 3 banen over de twee vlakken gemaakt: eentje met alleen witte cementpap, eentje met cementpap waar geel bijgemengd was, en de derde baan heb ik zo gelaten.

Direct na het smeren afvegen, zodat alleen de cement in de putjes blijft 'hangen'.

Dat had al veel effect. En de vloer werd er heel mooi glad van! Bovendien kan je op deze manier heel goed sturen welke kleur er nodig is. Het is een soort schilderen! 

Na een kleine week heeft Marleen er olie overheen gesmeerd. En toen kwam er tot onze verrassing een prachtig craquele-effect boven. Echt super mooi!

Hier zie je een detail. Vooral de gele baan rechts (dus met de kleur in de geschuurde laag spanen) gaf het mooiste effect.


De volgende proef gaat zijn of we dit kunnen herhalen. En als dat lukt, dan gaan we zelf de vloer smeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten