zondag 11 maart 2018

Hanen slachten

door Marleen
Het wordt lente, en dat is ook te merken bij de kippen. De hennen beginnen na een lange winterstop weer eieren te leggen. We hebben nu zo'n acht eitjes per dag, van 10 hennen. Niet slecht! De hanen krijgen weer zin in de vrouwtjes, en zitten er letterlijk bovenop. Maar als er te veel hanen zijn, gaan ze vechten om de vrouwtjes. Ze kunnen behoorlijk gemeen zijn tegen elkaar, tot bloedens toe. En als een haan op een hen zit, en een andere haan is het daar niet mee eens, dan zal de ander hem eraf jagen, en er zelf op gaan zitten. Arme hennen, want het gaat er allemaal niet zo lieflijk aan toe.

Eén van de vechtersbazen, die het hopelijk beter gaat krijgen in de kippenhemel


Laatst had ik al twee van onze Noordhollands Blauwe hanen geslacht. We hadden nu nog vier hanen over, en dat was nog steeds te veel op tien hennen. Er werd veel geruzied. Ook op de boerderij van DOE zijn er veel te veel hanen, en na wat flinke vechtpartijen moesten er toch echt een paar weg. Tijd om wat rust in beide groepen te krijgen: slachten dus.

We zullen je niet lastig vallen met bloederige details, maar voor hen die willen weten hoe we pijnloos kippen slachten hier meer.


Op bovenstaande foto zijn er drie aan het werk: Daaf slijpt messen en ander gereedschap, Ik ben de kip aan het villen en Moesje is aan het uitbuiken van al die toegestopte (of afgepakte) restjes....

Ze zijn allemaal goed vet. Ze zijn niks te kort gekomen dus!

En het resultaat: een vriezer vol kip. De eigen hanen zijn 10 maanden oud, en nog redelijk mals. De hanen van school zijn al veel ouder enorm taai, dus die moeten heeel lang in de oven! Of gewoon in de soep, dat is ook lekker.
Hier het recept voor kip uit de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten