Kip uit de oven


Marinade:
  • 1,5 liter water
  • 100 g zout
  • 500 g suiker
  • 2 el gekneusde jeneverbessen
  • 3 verkruimelde laurierblaadjes
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 el korianderzaad
Kook het water, en laat daar het zout en de suiker in oplossen. Doe alle kruiden erbij en laat het geheel afkoelen. Zeef de marinade voordat je het over de kip giet. De kruiden uit het zeefje bewaar je voor als je de marinade nog een keer wilt gebruiken.

Voordat de kip in de oven gaat, laat je hem ongeveer een dag in de marinade liggen. Regelmatig de kip keren of de marinade over de kip gieten. 

Deze marinade kan je ca 5x gebruiken! Na ieder gebruik opnieuw opkoken (excl. de oude kruiden) om de bacteriën te doden. Schuim afscheppen. De net gekookte marinade + oude kruiden in een luchtdichte weckpot doen. Ik bewaar hem in de koelkast, maar dat is misschien niet eens nodig.


Kip met appel en ui
  • 1 gemarineerde kip
  • 2 appels
  • 1 grote ui
  • beetje marinade
Leg de kip in een grote ovenschaal met deksel. Ik gebruikte eerst een Römertopf, maar daarin droogde de kip toch vaak uit. Nu heb ik een mooie grote glazen ovenschaal van Ikea.
Snij de appel en ui in stukken, en leg de stukjes in, op en om de kip. 



Schenk een beetje marinade over de kip heen. Zet de kip in het midden van de oven. Hij moet langzaam garen op een lage temperatuur van 100 graden. Dat kan wel een paar uur duren (ook afhankelijk van hoe taai of mals de kip is), dus begin op tijd! Af en toe de kip omdraaien, zodat hij overal gaart en niet uitdroogt. Ik zet trouwens de oven eerst warmer, totdat de marinade onderin pruttelt. Dan pas draai ik de temperatuur lager naar 100 graden.

Het ziet er misschien niet uit, maar dit is echt overheerlijke malse kip!
Dit was overigens niet dezelfde kip als hierboven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten