zondag 18 maart 2018

Gietijzeren pan

Door Peter
Al tientallen jaren bakken we met Tefal koekenpannen, en al tientallen jaren hebben we daar gemengde gevoelens over. Die anti-aanbaklaag schijnt verre van gezond te zijn, en de pannen moet je regelmatig vervangen omdat de anti-aanbak het niet meer goed doet. Maar wat is het alternatief?

Op Marktplaats kochten we een jaar geleden een setje gietijzeren bakpannen. Die stonden al die tijd in de keuken te wachten op een inwijding, maar onze Tefals deden het nog net goed genoeg. Afgelopen week vonden we dat één pan te ver ontdaan was van de werkzame Teflon (hmm, waar is dat spul dan gebleven...?). Deze pan ligt nu in de oud-ijzer-bak. Het werd dus hoog tijd om de gietijzeren pan in gebruik te nemen. Maar wel op de goede manier!

Schoon boenen met staalwol
Het recept hoe je een gietijzeren (of plaatstalen) pan moet "inwerken" staat natuurlijk op internet. Eerst met water (zonder zeepsop) en een dot staalwol de pan ontdoen van roest en vuil. Dan op het gasfornuis goed laten drogen, en de pan weer laten afkoelen. Dan een dun laagje olie er op (met een doek of tissue) en dan: inbranden maar!
 
Dit laagje olie is nog te dik; echt alleen vet maken zonder dat het kan druipen.
Inbranden doe je door de pan 2 a 3 minuten op hoog vuur te laten walmen. De binnenkant wordt zwart, en ziet er daarna droog uit.

De walm is op de foto niet zichtbaar, maar de afzuigkap had er moeite mee.
Na het inbranden de pan weer laten afkoelen (niet met water, dan scheurt het ijzer!), maar dat was buiten (-3 bij windkracht 6) zo gebeurd. Wij hebben de pan nog een tweede keer gedaan, er zijn mensen die dit meerdere keren herhalen. Daarna is de pan klaar voor gebruik.


Toen de vuurdoop: pannenkoeken bakken. We hadden van buurman Jan ganze-eieren gekregen, en die deden het prima in het beslag. En de pan deed het meer dan voortreffelijk; de pannenkoeken gleden probleemloos door de pan. Test geslaagd dus! En dan vooral NIET afwassen met sop, want dan was je de anti-aanbaklaag er weer af.

We weten nog niet wanneer we deze behandeling moeten herhalen, dat gaan we de komende tijd ervaren. Maar voor ons is duidelijk: geen Tefal meer...

3 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook nog op zoek. Zijn tijden geleden van tefal afgestapt en doen het nu met "keramische pannen". Maar wat daar precies inzit is ook onbekend. Eigenlijk willen we ook wel naar gietijzer of iets dergelijks.

  Maarem, als er dan toch iets aanbrandt of vast gaat zitten, hoe haal je dat er dan weer uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon krabben en afspoelen met heet water. Je mag er gewoon met metaal aanzitten. Na het afspoelen wel afdrogen en even inwrijven met een beetje olie om roesten te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We zijn nu een aantal maanden verder, en de pan doet het perfect. In het begin wilde er nog wel wat aanbakken, maar nu al een tijdje niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen