maandag 29 juli 2024

Kelderkasten maken

De laatste stap in de kelder is het maken van kasten in het achterste deel. Daar is het een ongestructureerd rommeltje.

Dat deel moest dus eerst worden leeggemaakt. Sjef kwam vandaag helpen, niet alleen om de sjouwen maar ook om de kasten in elkaar te zetten.


De kalk onder de houten plank is nog steeds nat van de regen van laatst, daarom kleurt het zo donker. Laten we hopen dat het snel droogt! 

Ook het voorste deel van de kelder hebben we leeggehaald: enerzijds om de laatste resten van het ingestorte plafond weg te halen en wat kasten aan te passen. 

De keuken staat helemaal vol kratten en dozen... 

Van panlatten en palletplanken hebben we staanders gemaakt. Deze kast is bedoeld voor Veenman-kratten. Dat zijn die zwarte kratten waar we ook planten in kweken.

De liggers op de juiste plek voorzien van gaten voor de schroeven. Malletjes zorgen er voor dat het werk snel gaat!

Nadat de staanders klaar waren konden ze in de kelder tot kast verwerkt. Weer met palletplankjes (de dunste en kromste planken die eigenlijk niet meer te schaven waren deden hiervoor uitstekend dienst).


Ik had een denkfoutje gemaakt, waardoor we alle liggers een stukje hoger moesten vastzetten, en daardoor hebben we de kast net niet vandaag afgekregen. 

Maar de volgende dag wel, evenals een tweede kast voor de losse dozen. Daarna heb ik de losse peertjes vervangen door plafonnières, veuls te sjiek voor een kelder maar zo stoot je je hoofd niet. 

 
Links de kleine kast, rechts de Veenman-bakken-last.


Marleen is de komende dagen bezig om de kelder in te richten en een hoop spullen uit het oude huis hier naartoe te verhuizen.

donderdag 25 juli 2024

Keldertrap stuken met kalk

De tegels langs de keldertrap waren goed uitgehard, tijd dus om de muren te stuken. Met kalk, vanwege de hoge vochtigheidsgraad.

 

Over de ruwe laag kalk moet nog een laagje heel fijne kalk om hem nog gladder te maken, maar dat kan pas als deze eerste laag helemaal droog is. Dat zou 2 weken kunnen duren.

Ook heb ik in de kelder de laatste kalk gestuukt: met kalkzand het grove werk en daarna met heel fijne kalk glad gemaakt.

Omdat er nog steeds water in de muren zit vanwege de regen laatst wil de kalk niet snel drogen. Het zij zo: op deze manier helpt de kalk wel om al dat vocht uit de muren te trekken en te verdampen.


zaterdag 20 juli 2024

Weer verder aan de kachel

Het metselen van het centrale deel van de kachel was inmiddels opgedroogd (en daarmee hard) zodat het dak er weer op kon. Met vuurvaste cement de iets kleiner geslepen grindtegels er op vastgezet, dan met leem de bovenkant vlak en waterpas afgereid. Nu kunnen de tegels er weer op. Omdat deze al in vorm zijn geslepen, moeten ze wel precies op de goede plek komen! Met een mal de vorm opgenomen en de eerste lijn tegels kunnen afmeten.


De manier waarop ik de kachel tegen de kelder had aangezet was eigenlijk niet fijn: 10cm rockwool er tussen. Isolatie is uitgestelde verwarming, dus de warmte komt vroeg of laat toch tegen de kelder aan. Ik heb deze isolatie weggehaald en vervangen door een metalen plaat die met wat minder isolatie tegen de kelderwand aanzit. De warmte kan door ventilatie de kamer in stromen en de metalen plaat kaatst de warmtestraling terug naar de kachel. We gaan zien hoe dat werkt.


Het was lastig werken in de 10cm brede spleet. Er zaten ook nog wat kleine lekjes in, die zijn nu als het goed is (lastig te controleren!) dicht. Ik heb heel wat aangepaste spatels op een lat geschroefd om daar leem tegen de kachel te kunnen smeren. En een stuk met cement gevuld omdat ik er niet bij kon... Affijn, eind goed al goed!

Om minder barsten in de kachel te krijgen heb ik er stuukgaas in verwerkt.


 De kachel is nu klaar om netjes glad te stuken.

 

dinsdag 16 juli 2024

Boktor bestrijden met de magnetron

Nu het warmer wordt (ook binnen) beginnen de boktorren weer van zich te laten horen. Tijd dus om met de bestrijding te beginnen. Maar daarvoor moeten we natuurlijk eerst de magnetron leren kennen; we willen wel weten waar we mee bezig zijn. 

De proefjes deden we op de wei voor het huis. Een testopstelling met wat afscherming er omheen om de buurt niet te veel op te warmen.

Er zat een grote schakelaar op de unit met 'AAN/UIT' bij de ene stand van de schakelaar, en niets bij de andere. Hmm...

Als de unit aan staat (alle ventilatoren beginnen te blazen) kan je met een handschakelaar op 10 meter kabel de magnetron laten werken. Op dat moment begint 'ie te piepen en weet je zeker dat 'ie aan staat. 

De eerste proefjes waren gedaan met een koude natte handdoek om te kijken hoe deze doek op verschillende afstanden wordt opgewarmd. Met een warmtecamera (Uni-T) zagen we dat de straling snel breder en minder intensief wordt. Na 30cm is er weinig van over. 


Direct tegen de unit aan wordt de handdoek snel warm (36C). Maar als we de handdoek wat verder van de unit af hangen, dan verandert het patroon en is de handdoek een stuk minder warm.


Het warmte deel van de handdoek is nu 29C, en de doek is over een groter deel verwarmd.


Bij 20cm is er nog wel iets van verwarming te zien, maar bij een grotere afstand is de straling al zo verspreid dat er niet veel werking meer in zit. 

Daarna hebben we een hele serie proeven gedaan met metaal in het hout. Schroeven, spijkers, nietjes, electriciteits-buis (met en zonder 230V er op), stro met leem, van alles dat je in het huis tegen kan komen. En, opmerkelijk genoeg, namen al die elementen geen extra warmte op. Dat is fijn om te weten!

Daarna het echte werk: larves koken. Omdat we geen echte larven hebben, maken we ze na van lege pilhulzen met eiwit. 


Deze boren we op verschillende plekken in het hout om te kijken hoe ze warmer worden, met welke tijd en op welke afstand ze afdoende verhit zijn.


Lekker buiten,


We hebben heel veel verschillende proefjes gedaan, en de conclusie is dat het apparaat best lang aan moet staan (9 minuten per plekje (ca 15cm stam)) en dat de larven ongeveer 10 graden warmer worden dan het hout. Dat betekent dat je het hout tot ongeveer 100C moet verwarmen op het oppervlak om een larve 15cm in het hout stuk te verhitten (ca 55C). Dat valt eigenlijk wel een beetje tegen.



Op deze foto zie je dat de licht gele vlekken (de 'larves') warmer zijn dan de omgeving, en dat ze tot de helft van de balk heet genoeg zijn geworden om het loodje te leggen.

Maar, want, dus, het werkt best aardig. Als we de klus hiermee kunnen klaren scheelt dat wel heeeel veel geld t.o.v. een vergassing met giftig fluorgas. 

Vloer leggen bij de keldertrap

De keldertrap vordert gestaag! Gister heb ik de muur langs de trap afgemetseld. Met betonklinkers droogt de cement heel traag, dus meer dan een paar lagen opmetselen was lastig. De stenen onder de steen die je vast wilt metselen gaan namelijk meebewegen. Ik heb het muurtje in drie delen gemaakt: steeds een tiental uren drogen ertussen.


Met karton een mal gemaakt van de afdek-steen. Deze heb ik uit een oude grindtegel geslepen. Het plankje op de foto houdt de punt van de steen op hoogte zodat 'ie mooi vlak ligt tijdens het uitharden. Die paste meteen goed.

De volgende dag kwamen Bram en Angela langs om wat planten van Marleen uit te zoeken. Bram zag me met tegels in de weer en bood meteen aan om zijn gespecialiseerde gereedschappen te halen en het knip- en snijwerk te doen. Terwijl wij aan het lunchen waren, heeft Bram alle tegels op maat gemaakt. En er moest wat geslepen worden...! 

Watergekoeld slijptafel en grote scherpe tegelsnijder.

Daarna hoefde ik alleen maar de tegellijm aan te maken (na impregneren van de ondergrond), te verdelen en de tegels er op te leggen. Bram had mooie klemmen om de tegels vlak ten opzichte van elkaar te trekken. Die deden het ook erg goed!


In mum van tijd lag alles er mooi strak in!


Over twee dagen kunnen de klemmen er af getrokken en kan er voegmiddel in.

zondag 14 juli 2024

Vriezer uitgevallen

Net in dat laatste half jaar in de units valt er van alles uit. Eerst de kachel, dan de vaatwasser en nu dus de vriezer. 

Marleen had op MP een prachtige koel-vries-combi gevonden, die we zo konden meenemen. Wel in Boxmeer, een kleine 3 kwartier rijden, maar het was zeker de moeite! 

Rechtop vervoeren betekent snel weer aan kunnen zetten. Maar alleen het oude kleine aanhangertje was daarvoor geschikt....


Voor deze verwisseling moest de halve keuken ontmanteld. En vervolgens de deuren van de koelkast en de vriezer van linksdraaiend naar rechtsdraaiend omzetten... Maar nu hebben we een prachtige, zuinige koel- en vrieskast. Helemaal gratis!

De oude werkende koelkast en niet zo goed werkende vriezer (beiden met een al 10 jaar verboden koelmiddel...) zijn nog opgehaald door iemand die een feest ging geven en ze daarna in zijn 'man-cave' ging neerzetten. Zo hadden we er geen werk aan en kan 'ie toch nog even mee.

zaterdag 13 juli 2024

Keldertrap afwerken 2

Omdat je toch niet helemaal achterin deze ruimte spullen kan leggen heb ik een plank gemaakt om de onderste treden weg te werken. Met verschillende kleuren palletplanken (alleen geschuurd) is dat in stijl afgewerkt. 


Als ze wat ouder zijn kleuren ze net zo geel als de plankjes van de trap.



vrijdag 12 juli 2024

Trap kelder afwerken

Het begin is gemaakt met het afwerken van de trap naar de kelder. Eerst de muur met de woonkamer geisoleerd en met een restje gipsplaat afgedekt. Daar komt kalkstuc overheen.

 

Het houten muurtje boven de deur is niet zo makkelijk geschikt te maken voor kalkstuc.


Daarom hebben we voor hout gekozen. Van pallets waar het varkensvoer mee werd gebracht heb ik de planken geschuurd en op dat muurtje gespijkerd. Dat lijkt heel simpel, maar schijn bedriegt. Er zitten metalen strippen op het hout, het geheel is niet vlak, er loopt ijzer van de trap... 


Soms waren het hele kunstwerkjes om een plankje zodanig in te zagen dat het mooi vlak over alle obstakels heen viel...


Maar eind goed al goed...!



Regen!

Een dag voordat het Nederlands elftal moest spelen voor de halve finale was het code Oranje; serieuze regen. En inderdaad kwam het met bakken uit de hemel, in totaal viel er ruim 50mm in een avondje. 


Maar daar bleef het niet bij. Vrijdag ochtend begon het al vroeg met regenen en heeft het uren gestaag doorgespetterd. Deze keer was het ruim 35mm. Helaas was de grond nog doorweekt van dinsdagnacht, en stroomde er voor de zoveelste keer water in de kelder.



De leiding die het regenwater naar de sloot moet laten stromen doet het niet goed meer. De put aan het begin van deze leiding stroomt vol, en als die vol is, dan komt het regenwater overal rond het huis naar boven en stroomt zo de kelder in...

Ontstoppen was laatst niet gelukt en intussen is de weerstand in de leiding alleen maar groter geworden. Het plan was deze leiding in de winter te vervangen (en meteen de coniferen-haag er uit halen), maar eigenlijk moet deze leiding nu dus vervangen worden. Maar ja, met al die broedende vogeltjes gaan we nu niet die coniferen weghalen...! 


Waarschijnlijk hang ik een pomp in de put en zet die aan als er weer zo'n stortvloed naar beneden valt.

zondag 7 juli 2024

Boom omgevallen

Peter heeft een workshop gegeven voor het voedselbosgroepje uit de regio. Gezellig in de kas bij Green Heart Nature Farm. 

 

Toen we thuis kwamen, bleek er een populier omgewaaid te zijn. Deze lag dwars over de Aakendonk, en was door iemand in een paar stukken gezaagd en in de berm gelegd. Het woei wel een beetje, maar zo hard was het toch echt niet! 


De boom bleek zwaar aangetast door houtrupsen en had nog amper stevige wortels. Bijzonder, want afgezien van een paar gele blaadjes was er aan de boom niet veel te zien! 


 Met de Skidster was 'ie zo opgeruimd. 


donderdag 4 juli 2024

WC af

Alweer een tijdje geleden, maar toch nog even een fotootje van de WC. 

Voor de houder van de rollen hebben we een tak van de rododendrons uit de tuin van Agnes en Flip gebruikt. Een beetje gesmokkeld met het aantal takken: er zijn er drie 'bijgemaakt'. Daardoor kunnen er genoeg rollen opgehangen. 



woensdag 3 juli 2024

Kachel upgrade 1

Voor de de kachel helemaal afwerken mogen er eerst nog een paar verbeteringen in aangebracht. Het hoge deel mag nog wat hoger, en de isolatie tegen de keldermuur aan moet anders. En tegen het scheuren van de stuklaag gaan we er toch wapening in aanbrengen. Cindy heeft daarvoor ongeveer een centimeter stuuk van de kachel afgehaald zodat we een nieuwe laag met wapening kunnen aanbrengen zonder dat de kachel groter wordt.

Als eerste mogen de tegels er af. Ze liggen nu keurig op volgorde te wachten tot ze er weer op mogen. Daarna de betonnen stenen...

... en eronder de vuurvaste stenen. Deze waren gebarsten (de riser zit er best dicht tegenaan) en konden niet opnieuw gebruikt.

Nieuwe maken dus! Er zat genoeg hout in de kleine mal van het aanrecht om drie stenen te kunnen gieten. Het trillen ging niet helemaal perfect, maar ze zien er goed genoeg uit.

Ik heb ook een flinke hap uit een deksel-steen gehaald omdat deze de doorstroming in de bell verstoort. Tja, we waren toch bezig....

Met oude betonnen waaltjes heb ik de kachel een aantal lagen verder opgemetseld en de nieuwe vuurvaste stenen er weer opgelegd.


Hierna kunnen de betonnen tegels er overheen, en dan de kleine oude vloertegeltjes. Maar daarvoor moet ik eerst metselzand halen, want dat is inmiddels op...