woensdag 13 maart 2024

Enten

Ter voorbereiding van het aan te planten voedselbos / permacultuurtuin heeft Marleen onderstammen en enthout verzameld. De kweekbakken zijn klaar, dus enten maar! 

 
Met het voedselbos-groepje uit de buurt hebben we een entcursus geregeld: Jade heeft ons geleerd enten: de 'verbeterde plakent' (als onderstam en enthout dezelfde diameter hebben) en de 'driehoeksent' (als de ent veel dunner is dan de onderstam). Een gezellige, nuttige middag in de zon en (record) warm. 


Hier is Jade aan het uitleggen.

De onderstammen zijn niet allemaal geleverd: 1 leverancier was ons vergeten, de andere had slechts de helft opgestuurd. We konden dus maar mondjesmaat aan de slag: alleen dikke hoogstam appels (100x) en een paar peren-onderstammen waren er.

Met een leesbrilletje op en warm aangekleed heb ik het ene enthout na het andere op de onderstam gezet. Ondertussen was Marleen aan het aftapen, insmeren met lakbalsem, labelen en de volgende takken uitzoeken. 

Voor de driehoeksent (door sommigen ook spleetent genoemd) snij ik de ent net iets anders; ik maak er een soort boeg van een schip van om de bast van de onderstam als een boeggolf weg te drukken. Om deze manier gaat de ent heel goed in de bast van de onderstam.

 

Als labels gebruiken we polsbandjes voor festivals. Die zijn niet duur en zijn aardig uv bestendig. Nu maar hopen dat de stift het ook lang uithoudt want de kleur heeft geen betekenis... 


Rechtsvoor een driehoeksent (dun sprietje aan een dikke onderstam), linksvoor een verbeterde plakent.


Trots op zoveel moois!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten