dinsdag 26 maart 2024

De laatste bomen zijn geent!

Het was even wachten tot ook het laatste kersen-enthout binnen kwam, maar vandaag hebben het project 'enten' afgerond. We hebben ongeveer 200 bomen geent: peren, appels, pruimen, nachi-peer, kersen, van alles. Nu maar hopen dat ze aanslaan en dat we ze volgend jaar in het voedselbos kunnen zetten. 

Alles staat in potten (die mag ik van een naburig hoveniersbedrijf uit de container vissen) met potgrond (nu nog uit zakken, volgend jaar maken we bladcompost) op de nieuwe oude kweektafels. We hebben er nu 4 in gebruik en ook in de kas staan zaailingen en stekken. 


Van de eerste enten kunnen we de knoppen al zien uitkomen; dat geeft de burger moed :-)


In de kippenwei en rond een pruimenboom staan vele kers/pruim-worteluitlopers. Daar hebben we ook mooie enttakken op gezet. 'Uit de hand' enten (de onderstam uitgegraven) is een heel stuk makkelijker om te doen dan als de plant vast zit. Maar het gaat! 

We hebben een paar 'lekkere' kersen geent ('Germedorf').


Ook hebben we een bestuiver ('Regina') geent voor de kersen die er staan. Deze geven namelijk amper kersen... Ik heb zelfs een bestuiver in de bestaande boom geent, zodat de boom nu opeens wel 'zelfbestuivend' gaat zijn. 


Het gaat natuurlijk nog twee jaar duren eer deze ent gaat bloeien, maar grappig is het wel!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten