zaterdag 2 maart 2024

Bad voorbereiden

We gaan een bad inbouwen. Er zijn wel meer baden ingebouwd, maar eigenlijk alle inbouwbaden zijn (recht)hoekig. We willen een rondig inbouw-bad. Dat die niet bestaan heeft een reden; het is namelijk heel lastig om een inbouwbad dat rondig is in te bouwen. Maar 'lastig' is niet 'onmogelijk'.

We hebben een mooi rondig (vrijstaand) bad gekocht met de bedoeling dat in te bouwen. Maar nu blijkt dat zo'n bad heel anders in elkaar zit, en daardoor bijna niet in te bouwen is. 

Bijna. Want 'kan niet', daar doen we eigenlijk niet aan.

Zo moest de sifon vervangen worden door een inbouw-sifon, waarbij de bediening van de afvoer-plug in de overloop is geplaatst. Maar omdat een vrijstaand bad veel dikker (en steviger) is gebouwd dan een inbouw-bad (dat stevigheid krijgt van het muurtje eromheen) paste de sifon er niet in. 

Met de frees heb ik ter plaatse van de overloop het bad dunner gemaakt. Het frezen van polyester is een beetje vies werk, dus het bad naar buiten en omgekeerd op schragen gezet.

Met een houten plaat een soort mal gemaakt voor de frees: een ronde verdieping met een vlakke bodem. Schroeven in polyester lukt alleen na flink voorboren. En voorboren in een bad is... spannend! Want je wilt niet dat je door de hele wand heen gaat, haha!

Ook het instellen van de frees heb ik goed gecontroleerd: gaat er teveel af, dan is het bad afgeschreven... Maar het is een mooie verdieping geworden. Ook naar boven toe moest er polyester weg om de leiding ruimte te geven. (Als het bad dadelijk omgekeerd is, loopt de leiding naar beneden...). Daar zie je nu dat het bad dubbelwandig is gemaakt: aan de bovenkant op de foto is de ruimte tussen de twee lagen te zien.

De overloop-leiding past nu goed in de uitsparing, en de wanddikte is dun genoeg voor de schroefdraad van de overloop.

Ook de schroefpoten konden niet gewoon vast; de sifon heeft voorrand. Ik heb de beugel in tweeen moeten slijpen en met een strip weer aan elkaar gelast. Ik vraag me dan wel eens af hoe andere mensen zoiets doen. Maar ik misschien dat anderen zoiets gewoon niet doen.

De volgende voorbereidingen zijn het klaarmaken van de leemmuur en het maken van een houten rand die het bad gaan steunen en waarmee het bad gefixeerd kan worden t.o.v. de muur.

Het is nog steeds erg vochtig buiten, dus de leem wilde niet snel drogen. Uiteindelijk toch maar een ventilator er bij gezet, dat hiep goed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten