donderdag 2 maart 2023

Aardpen

Om de meterkast eindelijk een keer af te maken moesten de laatste leidingen er in uitkomen: de aardleiding en de noodstroom. De aardpen ligt al sinds kerstmis klaar, tijd dus om die eens de grond in te duwen.

De plek die ik daarvoor op het oog had, lag onder een stapel kunststof platen voor het groendak. Die kon ik eerst verplaatsen. 

De aardpin komt tussen het huis en de route die de nuts-leidingen nemen: riool, water, stroom en glasvezel. Dat is ook nog eens dicht bij de meterkast.

Een aardpin moet schuin de grond in. Geen idee waarom, maar op deze manier loopt 'ie wel evenwijdig met de ladder. Dat werkt wel handig zo.

Om de zware boorhamer te kunnen gebruiken, heb ik de punt van een boor afgeslepen en er een stukje rond ijzer aan vastgelast. Door het enorme geweld vervormde de punt en brak de las om de paar minuten.

De pen ging er met ongeveer een halve cm per seconde in, 6 meter diep. Dat betekent 20 minuten 'drillen', 4x lassen en 2x de punt van de boor bijwerken. Maar toen zat 'ie er in.


De leiding van de meterkast naar de pen zit met een dubbele klem aan de pen vast.
Zand er over!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten