dinsdag 22 november 2022

Stam perenboom zagen

De stam van de perenboom die we in het voorjaar hebben moeten omzagen lag sindsdien te wachten op transport naar de zagerij. Dat kwam deels door tijdgebrek, deels doordat ik niet goed wist hoe ik de 500kg zware stam op de aanhanger moest krijgen.

Vanwege het prachtige weer besloot ik te proberen of ik de stam met de lier op de aanhanger kon rollen, over twee dikke balken heen. De lierkabel zit links aan de aan de aanhanger vast, loopt over de aanhanger heen, onder de stam door, om de stam heen en dan via de bovenkant van de stam naar de lier (die ook links aan de aanhanger vastzit). Zo kun je met halve kracht op de lier de stam rollen. 

Nou, dat ging appeltje eitje.

Met spanbanden de stam precies in het midden gesjord en vastgezet. 

Zaterdagochtend ben ik naar de zagerij gereden, Harold van Druenen in Schaijk. De peer is in schrijven van 5cm gezaagd om er, na drogen, een tafelblad van te maken.

Het is altijd spannend of er nog spijkers in de boom zitten; daar kan de zaag namelijk niet tegen, en de kosten zijn voor de eigenaar van de stam....


Geen spijker, maar wel een steentje in de bast. Met hetzelfde effect... De zaag gaat er niet meer vlak doorheen en maakt krassen. Ook zie je dat de 'voeding' (het aantal mm hout per omwenteling van de lintzaag) flink naar beneden gaat. Afijn, nieuwe zaag er op en verder waren er geen obstakels.


Het resultaat: 6 mooie planken. Ze moeten 2,5 jaar drogen (waarvan de laatste paar maanden binnen) om krimpvrij te bewerken. De stapel ligt nu op de punt, op een zeil met betonnen palen als fundament. Mooi vlak, en een metalen dakplaat eroverheen tegen de regen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten