vrijdag 11 november 2022

Denailer

Er bestaan 'tackers' waarmee je spijkers uit planken kan slaan. Dat heet een de-nailer. In Europa zijn die dingen niet te koop, waarschijnlijk voldoen ze niet aan Europese richtlijnen. In Amerika zijn er verschillende merken en uitvoering te krijgen. Ik heb een goedkoop exemplaar (met goede reviews) besteld (dwz, we hebben geen creditcard, dus iemand uit het dorp heeft dat gedaan...) en afgelopen woensdag kwam 'ie binnen. 

Met het vliegtuig... Nu ja, het ging niet anders.

Het apparaat bestaat uit een zuigertje met een geharde stalen pin die in een geharde stalen buis beweekt. Bij het afdrukken schiet de zuiger (met pin) naar beneden. Deze pin kan slijten, dus ik heb meteen een reserve mee laten komen. Uiteindelijk kostte het apparaat E 110.- incl verzenden en alle bijkomende kosten. Ik hoop dat 'ie het wel lang blijft doen...!

Er zat geen aansluiting voor de luchtdruk-slang bij, dus die heb ik even van een andere tacker afgehaald. Hij doet het prachtig. Soms schieten de spijkers helemaal uit het hout, meestal blijven ze steken. Ze zijn dan met een breekijzer zo uit te trekken. 

Zelfs al is de spijker helemaal krom en plat: het apparaat heeft ze er zo uit. De spijker krijgt een flinke klap, kijk maar naar de punt. Soms vliegen de vonken er vanaf.

Ik ben begonnen met het ontspijkeren van de grote aanhanger vol met panlatten. Een deel kan zo in de kachel, een deel kan later gebruikt worden voor het dak van de schuren. Het is best veel werk, maar zo leuk! 'Als je een hamer hebt, zie je alleen maar spijkers', nou, zo is het precies! 

De latten gaan na bewerking van de ene aanhanger de andere op of met de kruiwagen naar de cirkelzaag om er kachelhout van de maken. 

Het apparaat houdt zich uitstekend. Af en toe een beetje olie in de schacht, er zijn na een 1000-tal spijkers nog geen sporen van slijtage te zien. 

En het is zo leuk om te doen...!


1 opmerking:

  1. Waarom haal je de spijkers uit het hout wat in de kachel gaat? ze blijven na verbranden toch achter in de asla!

    BeantwoordenVerwijderen