donderdag 21 april 2022

Afscheid van de perenboom

Vandaag hebben we afscheid genomen van onze perenboom.

 

Tijdens de laatste storm zagen we dat de kluit van de peer die naast de units staat, beweegt als het hard waait. Bij elke storm stabiliseer ik deze boom met touwen of met de lier, want als er iets mee gebeurt, dan blijft er niet veel van de units over...

Sinds twee jaar groeien er bundelzwammen rond de stamvoet. Bundelzwam tast de wortels aan (waardoor de stabiliteit in het geding komt), maar dat hoeft niet.

Maar goed, de laatste storm liet ons zien dat de hele kluit bewoog toen de boom in de touwen hing, en dat is niet verantwoord meer om hem te laten staan. Hij moest er uit. 


Om ruimte te maken heb ik eerst het klimrek weggehaald. De kinderen gebruiken het niet meer, dus opgeruimd staat netjes. De kettingtakel met driepoot deed weer goed dienst!

Op donderdag is Erik komen helpen om met behulp van een 'zip-lijn' de boom af te breken en de takken in de tuin te laten glijden. Op de foto hieronder zie je iets rechtsboven de schommel een tak hangen die schuin richting het gras glijdt.


De 'ziplijn' is een lijn die van de boom schuin naar de grond loopt, vastgezet aan een andere boom. Voor ik een tak afzaag, verbind ik de tak met een stropje (rood) en een haak aan deze schuine lijn. Als de tak is afgezaagd, dan 'zipt' de tak langs de lijn naar beneden. Hij komt een aantal meter naast de boom op de grond terecht, afhankelijk hoe strak Erik de lijn spant.

En zo halen we tak voor tak van de boom af. Om de 10 takken moeten alle stropjes-met-haken weer naar boven getakeld, zodat er weer gezipt kan worden.

Hier staat Erik op de grond. De ziplijn zit vast aan de bloeiende kers, de lijn loopt mooi tussen de schommel en het glijbaanhuisje door.

Voor de laatste keer een foto van het huis vanuit deze hoek...


Daarna al blokken zagend naar beneden gewerkt. De eerste blokken zijn ook de tuin in 'gezipt', tot ze te zwaar werden.

Daarna de stam geveld. Doordat er een vlierstruik vlak naast de boom stond, kon ik niet zo heel goed mikken (er was amper ruimte voor de zaag) dus hij landde een meter te veel naar rechts. Niet zo erg, al zijn er wat meer planten geplet dan de bedoeling. En naast te blokken hout die we hadden neergelegd om de klap op te vangen.

Met de kettingtakel heb ik de stam opgetild (eerst de ene kant, daarna de andere) om er balken onder te leggen. Daarna kon ik de stam over de planten heen het gras op trekken (met behulp van de ziplijn die er nog lag :-) ). De mallejan zou deze stam moeten kunnen tillen, dat gaan we morgen zien.

Aan de stronk was weinig te zien. Nu maakt een peer geen zichtbaar kernhout, en ook afgrendelingen zijn moeilijk te zien. De nieuwe dode takken in de top geven aan dat er in elk geval met de wortels eea mis is, en die wortels hebben laten zien dat de stabiliteit niet meer voldoende is. Wellicht, als de stronk over een weekje droog is, dat ik meer kan zien. In elk geval kunnen de bundelzwammetjes nu ongehinderd dooreten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten