maandag 19 september 2022

Walnootboorvlieg

Ergens in de zomer had ik een mooie vlieg gezien. Ik dacht dat het een soort horzel was, maar nee, het was de walnootboorvlieg, zo leerde ik later. 

Het was me de afgelopen jaren al opgevallen dat er steeds meer noten zijn die niet goed uit hun schillen kwamen, maar toch rijp waren. Vroeger was een noot die in de schil bleef niet volgroeid, leeg of rot. Bovendien waren dat er maar een paar. Dit jaar zijn bijna alle noten nog in de schil. De veroorzaker van dit fenomeen is de walnootboorvlieg die sinds een paar jaar ook in Nederland rondvliegt.

De walnootboorvlieg legt eitjes in de schil van de walnoot, die vervolgens door de larven wordt aangevroten. De noot heeft er geen last van, maar de schil wordt zwart en sterft af terwijl de noot gewoon verder groeit.

Een paar schone noten, de rest is aangetast.


Bestrijding is lastig en eigenlijk zinloos. De noten hebben er namelijk geen last van, alleen ze zien er niet bepaald fris uit. Daar hebben kwekers natuurlijk wel last van, maar dat probleem is op te lossen door klanten 'op te voeden'. Al zien de noten er niet zo fraai uit, de smaak is er niet minder om! Bij deze dus ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten