donderdag 8 september 2022

Droogte

Eindelijk begint de eerste regen te vallen. Soms met veel onweer, terwijl de regen zelf nog wat tegenvalt, een paar mm elke keer. Het gras begint direct te groeien! Toch is het al maanden geleden dat ik heb hoeven maaien.

Want het is droog, heel droog.

Hier is het grafiekje van het berekende neerslag-tekort. De record-jaren 1976 en 2018 staan er op (rood en grijs), je kan zien dat de huidige zomer (zwart) op dit moment ruim boven de droogte van 2018 uit is gekomen. Ook duurt deze droogte langer, in 2018 viel de eerste regen al begin augustus.

Grote delen van de maisoogst zijn al helemaal verdord. Het zou me niet verbazen als de kolven nog lang niet volgroeid zijn, waardoor de waarde ervan een fractie is van wat 'ie had moeten zijn. 

We zijn deze weken ook veel tijd kwijt met het water geven van de groentetuin en kwetsbare (jonge) bomen. De pomp heeft veel werk, en met handige slangen lukt het om in relatief korte tijd veel water te geven. Laten we hopen dat dit soort zomers niet het 'nieuwe normaal' zijn geworden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten