donderdag 15 augustus 2019

Oogst!

Door Marleen
Zo af en toe verrast de tuin ons met een mooie oogst van het een of het ander. De groentetuin doet het best aardig dit jaar. Niet al te veel slakken (misschien door de loopeendjes die er deze lente mochten rond scharrelen?), af en toe een bui tussen de warme dagen door, en ook aandacht kreeg de tuin dit jaar genoeg.

Pruimen van één van onze nieuwe pruimenbomen. En lekker zoet dat ze waren..! 
Helaas vonden de insecten dat ook, want de meeste pruimen waren al aangevreten vóór ze plukrijp waren.
Aardappels: ik heb dit jaar alleen Roseval en Frieslander gepoot. Dit waren de soorten die het vorig jaar het beste deden. Ik teelt niet meer in bakken, die opbrengst was toch echt veel lager dan gewoon in de volle grond. En bovendien veel gevoeliger voor droogte. Na de oogst was ik de aardappels in een kuip met ruim water. Dan een (nieuwe!) wc-borstel op de boormachine en draaien maar! Gaat als een trein. Blinkend schoon!


Zo komen ze net uit de grond
 
Bij gebrek aan boormachine kan je het wassen ook met de hand doen, maar dan worden ze wel minder schoon en is het meer werk.

Een klein deel van de aardappeloogst, deze zijn wel met de boormachine gewassen.
Dit is Roseval, een heerlijke aardappel en ongevoelig voor ziektes. EN een enorme opbrengst per m2.

Bramen, pruimen en val-appeltjes. Goed voor een aantal potten puimenjam, bramenjam en appelmoes.
De tomaten in de kas doen het best aardig. Tomatenplanten in losse potten (zowel buiten als in de kas) doen nauwelijks iets. Maar de tomaten in de grote bakken geven wel wat opbrengst. Maar lang zoveel niet als ze gedaan zouden hebben in de volle grond. Dat wordt de volgende stap: later gaan we de kas verplaatsen naar een plek waar de grond eronder geschikt is voor teelt. Nu moeten we ons maar even behelpen met bakken.



Tomaten in alle soorten en maten! En fijnbladige basilicum ernaast. Ook een aanrader! Die groeit harder dan dat je op kunt eten, en is (in tegenstelling tot z'n grootbladige broertje) ongevoelig voor slakken.
Als je per ongeluk een paar dagen niet in de groentetuin komt, ligt daar een cadeautje op je te wachten. Drie gigantische courgettes. Dat wordt vééél courgettesoep! Gelukkig zijn de kinderen daar dol op. En wij ook trouwens.

Toch zijn er ook wat zaaisels die keer op keer niet lukken. Worteltjes komen niet op of blijven klein, pluksla heeft het één zaaisel gedaan maar daarna niks meer, erwten deden niks en peultjes en kapucijners nauwelijks iets. Venkel heeft het in alle afgelopen jaren niet gedaan en van de raapsteeltjes kon ik één keer oogsten, maar daarna vraten de slakken ze steeds op. Maar in deze maanden hebben we genoeg om iedere dag uit eigen tuin te eten.

Ik had deze lente enorm veel uien geplant, zodat ik genoeg zou hebben voor het hele jaar. De oogst was best aardig, zo'n 5 kratten (ze hebben het toch een beetje te droog gehad en last van de slakken. Maar ik met m'n stomme hoofd heb ze na de oogst te drogen gelegd in de gloeiend hete zon, waardoor ze allemaal aan één kant verdroogd zijn. Tja... zo blijf je leren...

Lastig te zien op deze foto, maar alle uien zijn aan één kant ingedroogd.
Sommige zijn gewoonweg gekookt door de zon en beginnen nu te schimmelen. Zonde..!!
En dan voel je je best wel een beetje dom...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten