woensdag 8 augustus 2018

Hoe droog het is...

Door Peter
Al ruim twee hete maanden heeft het amper geregend. Het neerslagtekort is vergelijkbaar met 1976. Het gras heeft er onder te lijden, maar het verbaast me dat bomen en struiken er nog zo goed tegen kunnen!

Omdat er voor de komende dagen regen voorspeld is, ben ik vandaag een rondje gaan fietsen om vast te leggen "hoe droog het is".

Om te beginnen is het gras droog. We hebben niet gesproeid, een groot deel van het gras ziet er mediterraan uit. Je ziet in de buurt dat de gazonnetjes die keurig gemaaid zijn, veel eerder bruin kleurden. Dus: in de warme zomermaanden het gras liever niet maaien! Dan brandt de zon teveel op de aarde en de wortels, waardoor het gras eerder verdort.

De wilgen die in het gras staan, doen het nog steeds uitstekend.
Ook het gras in de punt begint aardig dor te worden, maar de bomen zien er nog prima uit.
Onze jonge aanplant heeft wel moeite om het grondwater te bereiken. Het dilemma van water geven is dan ook dat je elke keer als je water geeft, je de groei van de dieptewortels afremt. Wat een soort verslaving oplevert. Maar doe je het niet dan gaat de boom misschien wel dood...

De jonge fruitbomen hebben het zwaar

Zo ook de pas geplante eikjes in het dorp
Compositie in bruin

De mais en het gras staan er in de omgeving slecht bij. Net de gewassen die het vee nodig heeft. Doordat de huidige weiden geel zijn, moeten boeren hun wintervoorraad aanspreken om hun vee de zomer door te helpen. Dus in plaats van dat ze nu een wintervoorraad opbouwen zitten ze straks zonder voer als de winter begint. En dat niet alleen in Nederland, maar in een groot deel van centraal Europa.

De boeren hebben het zwaar; aan zo'n extreme zomer kun je toch niets doen? Toch? Of toch wel...?
Ik las een bericht van voedselbos Ketelbos dat dit jaar juist enorme opbrengst geeft. Een voedselbos is een manier van poly-cultuur waarbij je bomen, struiken, klimplanten, vaste planten en een-jarigen door elkaar zet. Bomen en struiken helpen de kleinere planten door extremen (droge en natte, warme en koude) heen. Terwijl de monoculturen naast het voedselbos verzuipen (2014) en verdrogen (2016).
"Boeren, kijk in de spiegel!" schrijft Ketelbos. "Ploegen, irrigeren, spuiten, kunstmest, ze vergen allen fossiele brandstoffen die het klimaatprobleem waar we nu mee kampen, verergeren. En het resultaat is een landbouwmethode welke heel gevoelig is voor de klimaatextremen die we nu ervaren. Als je bomen en struiken zouden gebruiken als basis voor de landbouw, dan houd je juist CO2 vast, terwijl de bomen je gewassen beschermen. Onze kwetsbare wereld vraagt om meer voedselbossen, maak de transitie!"

Ik geloof daar helemaal in. De (grote meerderheid van de) bomen hebben deze extreme droogte zo goed doorstaan (en de mais / graslanden zo slecht) dat we op grotere schaal moeten werken naar een meer ecologischer (natuurlijker) landbouw. Geen landroof maar landbouw.

(Weerstation Volkel eind juli 2018, in één week tijd vier dagrecords maximum temperatuur. Dat is heel bijzonder...)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten