donderdag 16 augustus 2018

Dieren update

Door Marleen

Kippen
Kleine kipjes worden groot...
De drie kuikens die we met de hand groot hebben gebracht zijn heel aanhankelijk. Ze komen graag bij je knuffelen.
Hier een paar van de Zweedse bloemenkippen. Zoals je ziet zijn ze allemaal heel verschillend.
Ondanks de laag kalk aan de binnenkant, was er toch weer een explosie aan bloedluis in het kippenhok. Ik heb hem van binnen helemaal schoon gespoten met de hogedrukspuit, en er een nieuwe laag kalk op gesmeerd. Bloedluis zou niet tegen kalk kunnen, het droogt de beestjes uit. Helaas is mijn ervaring steeds meer dat het niet genoeg helpt. De bloedluizen verstoppen zich in de kieren tussen de planken, en lijken zich maar weinig van de kalk aan te trekken. Ik zou liever een kippenhok hebben met gladde wanden zonder kieren. Ooit... gaan we die wel eens maken...
Schoongespoten hok, miljoenen bloedluizen spoot ik uit de kieren. Echt smerig!
En dan nog een heel sneu verhaal over de kip en de egel. Deze kip had net met succes een nest kuikentjes uitgebroed. Toen de kuikentjes nog maar een paar dagen oud waren, werd Alex 's ochtends vroeg wakker van het alarm van de kloek. Ze ging kijken en zag een egel in het nest, die er een enorme ravage had aangericht. Van de zeven kuikentjes lagen er twee dood in het hok, van de rest geen spoor. De kloek ging tekeer, maar kon er niks tegen beginnen. Alex joeg de egel weg en vond toch nog één kuikentje wat zich ergens luid piepend verstopte. Gelukkig was was de kloek dus niet helemaal kinderloos geworden. Het kuikentje kreeg wel de gewoonte om constant te piepen, dus heette die voortaan het piepkuikentje.

Moeder met haar overgebleven kuikentje...
Poesje
Onze nieuwe kat Tapman doet het goed! Nog steeds is Moesje erg vijandig, maar het lijkt wel iets beter te gaan. Tapman is super speels en makkelijk. Echt een leuk beest!
Oja, en hij slaapt heel grappig...!




Bijen
De bijen hingen buitenboord, en vlak erna vloog er een zwerm weg. Peter en ik zagen de zwerm gaan, en dat is een indrukwekkend gezicht..!! Een dichte wolk van bijen die zich met een luid gezoem over het terrein beweegt. Ik zag en hoorde het op 25 meter afstand. Wauw.... Wel jammer voor de imkers, want die konden hun volk niet meer terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten