Samenvatting 2015

Het ontwerp van het huis wil nog steeds niet vlotten: welstand is niet tevreden en de architect krijgt dit niet opgelost. We schakelen in overleg een tweede architect in, die het huis een prachtige vorm geeft zonder de functionaliteit aan te passen, en we krijgen groen licht van welstand.


Ondertussen zijn we bouwmaterialen aan het verzamelen, en de groentetuin aan het inrichten, het terrein verder bewoonbaar aan het maken. Ondanks dat we met bouwen willen beginnen, hoeven we ons nog niet te vervelen.

Dakbeschot ontspijkeren

Om de voortgang van de bouw van het huis te kunnen volgen, heeft Flip een camera gemaakt met een Raspberry Pi die voor een timelapse film kan zorgen. De foto's kan ik via de WiFi downloaden, en instellen hoe vaak er een foto gemaakt wordt.

n


De bouwvergunning komt binnen. Niet dat we meteen mogen beginnen (eerst 6 weken ter inzage), maar we kunnen wel uitzetten en "de eerste schep" organiseren. De gasten krijgen hier een rondleiding door het "huis".


We begonnen met het graven van het gat voor de kelder. Graven is niet zo moeilijk met goed gereedschap, maar de vraag "hoe diep" bleek lastig doordat niemand wist hoe hoog het huis eigenlijk moest komen te liggen... Uiteindelijk bleek dat dieper te zijn dan het gat gegraven was; de graafmachine mocht nog een keer terugkomen.


Betonvlechten: eens moet de eerste keer zijn. Na een korte maar duidelijke uitleg aan de slag: mooi werk! Verschillende beton-lagen en wapeningen later was de kelder klaar.


De fundering onder het huis is van schuimbeton. Niet alleen voor de isolatie, maar ook omdat de bodem hier in "het Broek" niet draagkrachtig is. Voor een licht huis (houtskelet) kan je hiermee een fundering maken zonder palen.


Na de schuimbeton weer wapening in de vloer en 12cm beton. Omdat de schuimbeton gekrompen was na het vullen (de aanvoer van cement was niet snel genoeg), was er meer beton nodig. We hadden net (niet) genoeg voor de hele vloer.


Het eerste werk boven de grond is de muur in de hal waar de trap langs loopt. Met een bewegende mal leggen we de stenen op de goede plek en op de goede hoogte. Metselen is niet mijn vak, dus het gaat langzaam. Maar het wordt wel heel mooi!


De onderste laag stenen onder de buitenmuur is van cellenbeton. Steef helpt mee om de cement neer te leggen. Hij heeft het er jaren later nog over "dat ik (Steef) kan metselen"...


Aan het eind van dit jaar ligt het fundament voor het huis. Hierna kunnen de muren opgemetseld, en het houtskelet opgebouwd.

Door naar 2016!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten