De winter was relatief warm, dus konden we zelfs in de koude maanden veel doorwerken. Op dagen dat het vroor hadden we tijd voor het kloven van hout of bomen-werk bij klanten.
Hier helpt Daaf mee met het metselen van de dragende ondermuur.
Toen de ondermuren klaar waren, kon het buitenblad gemetseld worden. Op de foto de mal voor de onderste rij stenen. Op de plaats van de mal komt piepschuim isolatieplaat.
In maart was het eindelijk een paar dagen achtereen droog: tijd voor het metselen van de hoofdmuur in de kelder. Daarvoor moest de kelder leeggepompt, en de ingewaaide zooi er uitgeschept. Ruim voor de volgende regenbuien was het muurtje uitgehard. Er komt nu een dompelpomp in de kelder die gaat pompen als er 10cm water in staat.
April was een maand van uitersten: koud, regen, hagel en bijna een hittegolf. Zo ziet in april de bouw er uit: het buitenblad voor driekwart af, en de kelder half opgemetseld. Overal waar deuren komen, kan het muurtje nog niet afgemaakt worden. Daar ontstaan dus wigvormige "gaten", zoals rechts en iets links van het midden van de foto.
Tegen het oude huis aan heb ik een overkapping gemaakt, zodat daar droog gewerkt kan worden. De kelder is inmiddels op hoogte, de buitenmuur nog niet: ook daar komt nog een kozijn in.
Nu kan er begonnen worden met het houtskelet!
De eerste houten delen: de vloer van de kelder en een stuk van de hoofdwand. Bouwen met hout gaat veel sneller dan metselen. Met een paar dagen werk ligt er een vloer op de kelder en staat er een hele muur overeind.
De partij ronde balken is aangekomen. Met de zelfgemaakte "mallejan" kan ik deze makkelijk verplaatsen. Met een lange stalen balk en een kettingzaag maak ik aan sommige balken een vlakke kant, zodat ze de vloerbalken kunnen dragen.
Met een driepoot waar een kettingtakel in hangt takel ik de balken omhoog. Met de Skidster is de driepoot te verzetten. De indeling van het huis krijgt al snel vorm.
Toen de draagmuren stonden, kon de verdiepingsvloer er op. Ondertussen hebben we de zolder van het oude huis leeggehaald, want over een week komen daar 600 strobalen te liggen.
Op 17 augustus kon de stro van het land. Twee grote karren vol uit Heeswijk-Dinther. Deze balen hebben we op de zolder van het oude huis opgeslagen. Om ze daar te krijgen gebruikten we de Skidster waar ik een lange arm aan gemaakt had.
In de zomervakantie hebben we met pen en papier uitgetekend hoe we beide daken maximaal konden verlagen, wat 60cm aan de westkant aan hoogte bespaarde. Het is nog steeds hoog, maar we weten nu dat het dak echt niet nog lager kan.Begin september begon ik met de hoofdmuur op de eerste verdieping.
De hoogte van de muren aan de lage kant van het hoge dak meten we vanuit de hoofdmuur. De vorm van het dak ziet er prachtig uit!
In deze maanden kwamen Teun en Evi vaak op vrijdag helpen. Harde werkers en veel vrolijkheid!
De samengestelde dakbalken heb ik met de hand naar boven getakeld. Met 2 balken per dag was dat een week werk. Nu krijgt de bovenverdieping steeds meer vorm.
De overkapping tegen het oude huis moest smaller worden; ze kwam tegen het huis. Jammer van de ruimte, dat wel...
In november kwam "Nederland verbouwt" opnames maken voor de uitzending in februari. Op dat moment begonnen we met met de bouw van het lage deel.
Het werd steeds kouder, maar toch konden we ver in december nog verder werken. Wel werden de lijmverbindingen wat lastiger, en dat was de reden dat we toch een winterpauze moesten houden.
In december heb ik de samengestelde balken van het lage dak vastgezet. Ook deze zijn met takels op hun plek gelegd. Nog een laatste muur voor het eind van het jaar, en voor de winterstop.
Door naar 2017!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten