Samenvatting 2021

De eerste klus van het nieuwe jaar was het maken van het dakraam in de woonkamer zodat het plafond afgemaakt kon worden. Tussen de bedrijven door veel hout gehakt (voor de kachel voor volgende winter, en voor de hottub die veel gebruikt wordt).

Ook ben ik met de kachel begonnen. De vuurkern en het trapje over de schoorsteen heen zijn de eerste elementen ervan.


Voor de bovenkant van de kachel heeft Marleen een partijtje oude boerderijtegels gevonden, handgebakken. Ze kleuren prachtig.

De kachel heeft een deurtje nodig, en twee veegluikjes. Een hoop laswerk, zeker de schuifjes en het ruitje dat er in de deur moeten komen.

 
Naarmate de lente vordert, wordt het steeds lekkerder om ook buiten te werken. Zo werk ik hier de dakrand af met een opengezaagde tyleenslang. Stiekem een enorme klus... 
 

Veel werk ook in de groentetuin, de haag (waar we alle rozen uitgetrokken hebben met een kettingtakel, en verbrand op de akker), de versnipperaar verslikte zich in een stuk staal waardoor ik het halve apparaat in stukken heb moeten slijpen. 
 
Omdat er in de zomer oogst opgeslagen moet worden, werd het ook tijd om de kelder af te maken. Hier stuk ik de kalk tegen de wapening die vast zit aan de houten constructie.


De plafonds van de andere slaapkamers wil ik ook gaan afmaken, daarvoor moeten er nog twee dakramen in het schuine dak. Veluxramen, maar omdat niemand een groendak maakt dat zo schuin is als het onze, moest ik hiervoor alle gootstukken en randen zelf maken. Maar dat lijkt heel goed gelukt te zijn.


Terwijl de kalk in de kelder droogt, begin ik me vertrouwd te maken met vloer- en muurverwarming. Deze muur is in de slaapkamer beneden, die zo ver van de kachel af staat dat ik verwacht dat die ruimte wel wat extra warmte kan gebruiken. Ook maak ik vloerverwarming in de WC en de badkamer. Daar heb ik meteen de vloer op gestort en ben ik begonnen met het metselen van de muur rond de douche.


De plafonds van de kinderkamers zijn klaar. Ik krijg de smaak te pakken en wil ook de hal boven aanpakken. Nog niet alle strobalen die daar in het dak zitten, waren weggesmeerd met leem. Een mooi klusje op de dagen dat het te warm is om buiten te werken. De leem droogt dan ook lekker snel.


We zijn begonnen met het ophalen van een speciaal soort oude keukens in vier verschillende kleuren. We slaan ze op in de container die van de buren af komt.


De eerste laag kalk in de kelder is hard geworden, tijd voor de afwerklaag. De kasten kunnen gemaakt, mooi op tijd voor de appels, aardappels, jammen, wijn, hmm! Als de kasten staan laat de kalk van het plafond los. Ach, het hout is eigenlijk ook mooi. En o ja, we moeten ook nog een vriezer kopen.
 
Nog voor de herfst begint wil ik het dak klaar hebben. Daar hoort nog een schoorsteen bij, voor de keuken, die door de kamer van Daaf heen moet.


De kachel is een paar keer aan geweest. Een koude start is best lastig, omdat het lang duurt eer de schoorsteen een beetje warm wordt en begint te trekken. Ik maak een bypass door de bovenste trede heen met een klep. 

 
Vriezers worden niet meer gemaakt. Onderdelen van de motor zijn niet leverbaar. De keuze neemt snel af van de apparaten die er nog op voorraad zijn. We komen er ook achter dat de draai in de kelder niet te maken is; we komen 5cm ruimte te kort. Door een hoek van de muur af te slijpen moet het wel gaan.

 
Nu de schoorsteen in Daafs kamer klaar is, kan de muur afgewerkt. Het is de eerste muur die helemaal glad en (redelijk) strak is geworden. Met een rei gevlakt en met pure leem glad gemaakt. Een enorm verschil!

 
Het plafond in de hal boven is bijna klaar, maar dan zijn de planken op. Ik heb nog liggen, maar niet geschaafd. Dat komt later wel, al staat de steiger best in de weg.


In navolging van de vloer van de WC en badkamer komt nu de rest van de benedenverdieping. Eerst alle zooi uit de woonkamer, wapening er in en vloerverwarming er bij. 


Storten maar! Zelf gedraaid, misschien wat meer werk, maar wel flexibeler in de planning.


De dagen worden korter, er is grote behoefte aan licht in het huis. Ik heb alle groepen aan een stekkerdoos gehangen en de draden verbonden. In elke ruimte hangen lampen en de (hotel)schakelaars doen het allemaal. Zo fijn! En zo gezellig...


De vloer van de woonkamer is hard. Alle zooi uit de rest van de beneden-verdieping verplaatst naar de woonkamer om de slaapkamer en daarna de keuken, bijkeuken, hal en gang te doen (2 stortingen). 
 

 
De vriezer staat in de kelder, maar het past toch niet zo lekker. Daarom komt de vriezer aan de andere kant van de kelder te staan, maar dan moet wel de deur aan de andere kant scharnieren. Dat kon ik niet zelf, Bol.com wilde het niet doen, maar een monteur uit Schijndel heeft dat uiteindelijk keurig gedaan. 


De kasten zijn weer teruggezet en gevuld met oogst en voorraad. Een rustige kerstvakantie en in het nieuwe jaar weer lekker verder!
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten