Samenvatting 2020

In het begin van dit jaar stond het plaatsen van het glas gepland. Daarvoor moesten de glaslatten gemaakt. Normaal koop je die, maar als je ze van eik wilt, dan moet je ze zelf maken. En dat was heel veel werk! Wat het werk lastiger maakte was dat Peter zijn achillespees scheurde.

De glaslatten waren niet op tijd klaar. Het glas is geplaatst met blokjes zodat ze bij een zware storm niet zouden wegwaaien.


Daarna zijn de glaslatten vastgezet. 

Terwijl Marleen en Emke de slaapkamer in de woonunits een opfrisbeurt gaven heeft Peter de folie langs de dakrand vastgelijmd. Het terrein kreeg ook aandacht. De populieren langs de Aakendonk en Veghelsedijk zijn van ons door de aankoop van het perceel. Ze moesten gesnoeid. Er is een uilenkast geplaatst in de noot bij de kippenren. Ook de kelder kreeg aandacht: hier de muur tussen het natte en droge deel van de kelder.

Alle leidingen die in de vloer moesten komen zijn gelegd: riool, warm en koud water, internet en een paar loze leidingen. Toen kon de schuimbeton gegoten! Op deze zachte laag is ter bescherming een cementen smeervloer gemaakt.

Corona verstoorde het dagelijks leven. Hoewel wij er weinig van merken, moesten we Peters 50ste verjaardag op afstand vieren. De lockdown was een goede reden om de pizzaoven te bouwen.

We hebben het plafond van de woonkamer dichtgesmeerd, en het plafond van de kelder dichtgetimmerd met pallethout. De binnenmuren beneden (inclusief zelfgemaakte kozijnen) staan en de electriciteit is op de meeste plaatsen gelegd.

Er kwam een plank aan de bovenkant van de kozijnen. Om deze passend aan de houten palen te maken, heeft Peter een pasvorm gemaakt. Tegelijkertijd is de vloer van de opkamer geisoleerd en zijn we begonnen met het schuren van de plafondbalken in de woonkamer.

De muur van de kamer van Daaf moest geluidsdicht aangelegd. Een oud dekbed zorgt er voor dat geluid niet snel wordt doorgegeven. Een oude vloer zit nu tegen de muur.

Ik moest er toch echt aan geloven: balken schuren. Marcin (via Workaway) heeft de helft gedaan, ik deed de rest. Stoffig boven-je-hoofd-werk. En geen mondkapje te koop.

Op de bovenverdieping werd het tijd om (met de hulp van Marleen en vrijwilligers) het plafond dicht te smeren. Ook hebben we veel oogst uit de kas, groententuin en peer ingemaakt op een klein rocket stove-kacheltje in de tuin.

 Ter voorbereiding van de kachel: schoorsteenpijp aanleggen!

Niet alleen het plafond van de kamer van Daaf is af, ook beneden vordert het vullen van de ruimte tussen de balken gestaag. Het hout komt van EcoExpo uit Boxtel en is opnieuw geschaafd en geschuurd. Stiekem veel werk!

Aan het eind van het jaar ben ik begonnen met het afwerken van de dakrand. Een vervelende klus, vandaar dat ik dat zo lang heb uitgesteld. Maar toch maar eens aan begonnen. Eerst de buis open gezaagd, de folie geplakt en de buis over de planken met een stalen malletje. Door de vele regen en de kou is het werk nu gestopt, maar de eerste meters zijn heel mooi geworden.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten