maandag 7 oktober 2024

Experimentjes vlindervloer gieten

Een gevlinderde vloer heeft een minimale dikte nodig van een 4 cm. Dat komt omdat zo'n dikke laag langzaam droogt en daardoor lekker vochtig blijft om bij het schuren en vlinderen (glad maken) er genoeg flexibiliteit in de mortel zit om de grote zandkorrels naar beneden te drukken en de cement naar boven te halen. We hebben de vloer in de gang, hal, bijkeuken en keuken voorbereid op een linoleum vloer. Deze bleek echter door de lastige vorm niet te leggen... Een gietvloer blijft over, maar deze zijn niet zo slijtvast als een glad gevlinderde zand-cement-vloer. 

De 10mm maximale dikte die we kunnen maken voor deze vloer is eigenlijk veel te weinig. We willen het natuurlijk toch...!

Ik wil met een verrijdbare rei de redelijk vloeibare mortel op dikte reien, dan rustig laten uitharden om hem daarna te vlinderen (met kleur) om de vloer vlak en glad te krijgen. 

Om zo'n rei te maken heb ik uit een plaat verzinkt staal twee stroken geslepen. De ene iets breder dan de ander.  De brede strip heb ik tussen twee dikke stalen profielen ingeklemd om de rand om te kunnen vouwen tot een mooie bocht. Vervolgens de andere strip er aan vastgelast, er twee ringen als wieltjes in gezet (om een asje dat in de bak vast zit). Deze ringen zorgen er voor dat de bak precies 11mm over de ondergrond 'zweeft'.


Als de cement behoorlijk vloeibaar is, kun je deze mooi op dikte afreien en met een spaan vlak afstrijken. Dit gaat lekker snel, en zie ik mezelf wel een vloer van 40m2 of meer mee maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten