dinsdag 23 januari 2024

Kweekbakken (2)

De 14 kweektafels die we een paar weken geleden hebben gekocht stonden in de punt. Niet helemaal waterpas, dus ongeveer de helft van de tafels hebben een flinke plas regenwater vastgehouden. Wat natuurlijk ijs geworden was en niet zomaar uit de bak kon. Jammer, want met vorst is het goed rijden op het natte (bevroren) gras, maar een bak halfvol met ijs is veel te zwaar geworden...

De dooi is inmiddels goed ingezet, dus we zijn begonnen de bakken leeg te hevelen, alle inhoud er uit (waaronder de dubbele bodem, vulslangen en veel kweekgrond) en schoon te maken. Vooral van het schoonmaken werd de wei nog minder goed beloopbaar; het is weer flink nat. 


We hebben geen idee waar die dubbele bodem nu eigenlijk goed voor is. Te zien aan de grote variatie van afvoeren vermoeden we dat de kweker die ze gebruikte er ook geen raad mee wist en nog aan het zoeken was naar een goede functie. Wij gooien alles er uit en gaan gewoon zonder dubbele bodem aan de slag. 

De bakken zijn waterdicht tot bijna 20cm, dus je kan de planten om de zoveel tijd even helemaal onder water zetten. Met een low tech omgekeerde sifon kun je dit 'stoppen met vullen en leeg laten lopen' helemaal vanzelf regelen: even de pomp aanzetten en die slaat af als de sifon begint te werken. Dat gaan we t.z.t. maken, maar ik heb met een proefje gezien dat het inderdaad prima werkt. 

De 4 bakken die we voor andere voedselbossers hadden gekocht zijn vandaag opgehaald, inclusief mooie markt-kraam-poten die we vie marktplaats hebben opgehaald. Meer bomen en planten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten