donderdag 22 december 2022

Stoppenkast

Door Peter

Na maanden van voorbereiding is de stoppenkast besteld en door Flip opgehangen. De voorbereidingen zaten in de combinatie van 3-fasen netstroom en 1 fase noodstroom. We zijn blijkbaar de enigen die dit willen, want niemand wist hoe we dat netjes, veilig en volgens de regels konden installeren. 

Daaf wil in de toekomstige schuur een werkplaats beginnen en heeft daar graag 3-fasen vanwege wat zwaardere machines. Ik wil dat er in het geval van een langdurige stroomstoring de vriezer kan blijven draaien op een (1 fase) noodstroom voorziening. Als de noodstroom aan staat, moet de net-toevoer natuurlijk uit staan. Daar zijn speciale schakelaars voor. Maar het gevolg is dat er in de werkplaats van Daaf dan 1 van de 3 fasen spanning heeft (en de rest niet) en dat is onwenselijk. Daar hebben we nu een geschikte oplossing voor, en de kast kan daarmee gewoon uitgevoerd worden. 

Alle groepen naar de kast aansluiten. 
 

En daarna alle componenten erop aansluiten. Van onder naar boven: links de hoofdschakelaar, rechts een verdeelblokje. Op de tweede rij links de drie aardlekschakelaars en rechts de 3-fasen-aardlek (daar zit meteen de overbelastings-beveiliging (= 'stop') in. Daarboven de 'stoppen' van de groepen. Er zijn er nu 6 aangesloten, er komen er ooit nog 6 bij. 

De stoppenkast krijgt nu stroom van een enkele groep uit het oude huis. Later wordt de kast aangesloten op het echte netwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten