dinsdag 12 juli 2022

Iepziekte

In onze haag zitten verschillende bomen. Wilde appel en peer, meidoorn, haagbeuk, woekerende kornoelje en woekerende roos. En een paar Fladder-iepen, Ulmus laevis. Deze bomen worden uiteindelijk makkelijk 25 meter hoog, veel te groot voor de haag. Maar goed, ze staan er. 

In de kippenren staan er twee, eentje tegen de Buccaneer walnoot aan, en eentje die bijna geen blad meer heeft. Om deze walnoot meer ruimte te geven mag deze wijken, en die andere heeft waarschijnlijk iepziekte opgelopen. Dat is bijzonder, want de iepenspintkevers die iepziekte verspreiden, lusten deze boom eigenlijk niet. 

Links op de foto de gezonde boom, elk jaar dikkere jaarringen omdat ze zo lekker hard groeien. Rechts de aangetaste boom. De zwarte ring in het spinthout laat zien dat de boom inderdaad door iepziekte is geveld: de boom grendelt, als reactie op een bacterie die met de iepenspintkever meekomt, AL het hout af. Beetje overdreven, en het resultaat is dat de boom niet aan de bacterie overlijdt, maar aan haar eigen reactie... 

Ook op andere plekken heb ik vandaag in de haag gezaagd om ruimte te geven aan fruitbomen die we willen bewaren. En nog een stuk gestuukt aan de hoofdwand boven.


1 opmerking:

  1. Hee tof Peter dat je het ook gelijk al online zet! (Ik was hierbij)

    BeantwoordenVerwijderen