zondag 7 februari 2021

Kippen in de kou

Door Marleen

De voorspellingen waren niet mals. Sneeuwstorm gevolgd door een week flinke vorst met in het begin nog veel wind. Arme kippen... Want de meeste slapen 's nachts gewoon nog in de bomen. Ze hebben wel een nachthok, maar in de bomen vinden ze blijkbaar toch fijner. Maar met deze kou en wind, zou ik ze de volgende dag wel eens dood onder de boom kunnen terugvinden. Of hun kammen en lellen bevriezen.

Om onze 26 gevleugelde vriendjes deze winteraanval goed door te laten komen, hebben we de kas omgebouwd tot tijdelijke kippenren. Je moet er maar wat voor over hebben.

Ik heb de kas leeggehaald. De troep van het afgelopen jaar stond er nog, dus het was sowieso nuttig om alles op te ruimen. De kast achterin is blijven staan, maar heb ik afgedekt met een zeil.

Klaar voor de kipkes!
 

Twee leghokken erin en een hoop slaapstokken. Vanwege de pikorde moeten er duidelijk hogere en lagere stokken zijn.
Daarna met bouwhekken een pad gemaakt van de kippenwei naar de ingang van de kas. Want ze gaan er natuurlijk niet uit zichzelf naar toe.

Samen met Emke en Steef hebben we de kippen in de kas gelokt/gedreven. Dat ging best goed. Twee hennen wilden perse niet mee. Die heb ik in het donker uit de boom geplukt en aan de groep toegevoegd.

De storm viel mee. Maar de sneeuw was aanzienlijk. En inderdaad een week lang ijskoud, overdag ook, maar vooral 's nachts. Dus goed dat we de kippen binnen hebben gezet. Ze vermaken zich prima in de kas. Ondanks hun kleine hersentjes hebben ze denk ik wel door dat het binnen beter is dan buiten.

Deze kou en wittigheid is de kippen bespaard gebleven. Geluksvogels :-)

De kas vanaf de buitenkant.

1 opmerking:

  1. Wat zorgen jullie toch goed voor jullie dieren: complimenten!Leuk stukje wat jullie er over schreven! Groetjes, Agnes

    BeantwoordenVerwijderen