maandag 15 juli 2019

Vensterbank passend maken

Door Peter
Een mooie combinatie van paal en kozijn levert een lastig te maken vensterbank op. Maar ach, dat is maar één keer...

Het begint met het opmeten van de hoek tussen de kozijnen, en deze hoek verdelen over twee vensterbanken. Voor de zekerheid zaagde ik eerst twee latjes om te kijken of de hoek echt klopt.

Zaagtafel die door Workawayer Jamie gemaakt is, doet goed dienst!
Vervolgens maak ik een mal voor hoe de vensterbank er rond de paal uit ziet. Die mal is in dezelfde hoek gezaagd als de vensterbank. Met een potlood teken ik de vorm zo nauwkeurig mogelijk over.


Helaas valt het altijd heel erg tegen hoe nauwkeurig je kan aftekenen. Gemiddeld moet je deze vorm nog 10x bijpoetsen, maar... dan past het wel mooi!

De mal past om de paal
Vervolgens neem je de mal over op de vensterbank. Je hoopt dan dat er een lelijk stuk van de plank afvalt, maar helaas, dat lukt niet altijd.


Bij het uitzagen heb ik de zaag iets scheef gezet, zodanig dat er aan de onderkant van de plank meer hout weg is dan aan de bovenkant. Dan past 'ie wat makkelijker.


Dan de vensterbank aan de andere kant van de paal.

En het resultaat mag er zijn.


Een impressie van het kozijn: de vensterbanken komen nog in de olie, waardoor ze donkerder worden, en de muren worden nog mooi vlak en lichter. Maar het gaat heel mooi worden... 


Zo, dat waren twee planken. Nog 10 te gaan....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten