zaterdag 28 april 2018

Tussendoor

 door Marleen
  • Begin april was het al zo warm, dat de kinderen in een badje wilden spelen. Het was de afgelopen weken ongeveer 10 graden warmer dan normaal. Er zijn in deze maand 4 dagrecords gebroken sinds het begin van de metingen, rond 1900. En de maand april is op 2011 en 2007 na de warmste aprilmaand sinds het begin van de metingen.
Dit was op 8 april! Zo warm al...
...en 's avonds hadden we vaak kampvuur, wat inspireerde om te gaan smeden.
  • De afgelopen week heeft de peer mooi in bloei gestaan. Normaal gonst de boom van de insecten, maar dit jaar was het angstvallig stil. We zijn benieuwd of de bloemen wel bevrucht zijn! Vorig jaar was de opbrengst ook veel lager dan de jaren ervoor.

    Perenbloesem (21 april)

    De appels bloeien nu, en daar zitten wel wat hommels, een paar bijen en vliegen in. Met een kwastje heb ik de bloemen waar ik zo bij kon bevrucht: ook hier zijn we benieuwd naar de hoeveelheid vruchten die er gaan komen (edit september: prima appel- en perenjaar!)
  • Eind april: van Peters broer Roland kregen we een paar zakjes bijzondere bollen, die staan nu rond de kampvuurplaats te pronken. Ik hoop dat ze elk jaar terug komen! 


  •  Begin mei: een week kouder weer, en ook natter. Vooral voor afgelopen zondagnacht was veel regen voorspeld, met wind. Omdat er veel strobalen in het huis liggen, heeft Peter besloten voor die nacht wat zeilen op te hangen.


Helaas hingen ze aan de verkeerde kant van het huis... Hoewel de buien uit het zuiden kwamen, kwam de wind uit het noorden. Gelukkig lagen daar geen strobalen, dus het gaf verder niet. Maar er viel wel heel veel regen, meer dan 40mm. Alle regentonnen hadden we leeg- en schoongemaakt, die zitten nu weer vol schoon water. Dat is fijn voor het lemen, omdat er geen kalk achterblijft bij het drogen.

  • half mei: voor de Workawayers (vrijwilligers) die de komende maanden korter en langer blijven logeren hebben we een 40 jaar oude maar heel schone/droge/nette/als-nieuwe caravan gekocht. Hier hebben we hem met Workawayer Ismael op de net gemaaide wei gezet. Met luifel. Er zijn wel heel veel muggen daar, we hebben gelukkig klamboes genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten