donderdag 26 april 2018

Eieren conserveren experiment (1)

Door Marleen 
De kippen hebben de lente in hun koppie, en leggen eieren bij de vleet. We hebben er nu te veel voor ons gezin, en houden dus eitjes over. In de winter hebben we echter te weinig eieren, dus wat zou het fijn zijn om eieren te kunnen bewaren tot de winter..!

Ik heb gezocht op internet, en vond meerdere manieren om eieren voor langere tijd te bewaren.
Je kan eieren inmaken in zuur (pickled eggs, die erg lekker schijnen te zijn), wecken, of bewaren in  houtskool, olie of waterglas. Of je kunt ze klutsen en drogen tot poeder. De makkelijkste en betrouwbaarste methode vond ik het bewaren in kalkwater. Hiermee zou je rauwe eieren tot zelfs 2 jaar kunnen bewaren! Het is een eeuwenoude methode, die nu in de vergetelheid is geraakt. Jammer, want ik kon er maar weinig over vinden op internet.

Op de leuke website van homesteadingfamily.com vond ik een filmpje van hoe het zou moeten:



Ik vond het wel een experimentje waard, dus we gingen op zoek naar de geschikte kalk. Je hebt hiervoor gebluste kalk nodig, en wel de zo zuiver mogelijke vorm. Je schijnt het te kunnen kopen in een aquarium winkel, maar wij hebben het via-via kunnen regelen. Een enorme zak van Cameuse CL90. Hier kunnen wij de rest van ons leven mee doen!
De verhouding is ca 1 liter water met 30 gram gebluste kalk. Hiermee maak je een oplossing in een grote emmer met deksel. In deze emmer gaan de eieren. Je gebruikt brandschone eieren, maar je mag de eieren niet wassen! Want dan spoel je het natuurlijke beschermlaagje van het ei af. Het ei moet dus super schoon uit het hok komen. Is het niet schoon, dan is het niet geschikt voor conservering.

Zo gezegd, zo gedaan. Het was echt een eitje om dit klusje te klaren. Nu maar hopen op een goed resultaat!

8 liter water + 250 gram gebluste kalk.
Later nog een extra liter water erbij gedaan, omdat de eieren boven het water uit dreigden te komen.
Steeds als we wat schone eieren over hebben, doen we die voorzichtig in de emmer erbij. Beetje roeren zodat de kalk weer naar boven komt (want die zakt steeds naar beneden). Zo ziet de emmer met eieren er na een paar weken uit:

Uiteindelijk hebben we tussen eind april en eind augustus ruim 200 (!) eieren in de emmer gedaan.

3 opmerkingen:

  1. En hoe is het afgelopen met de eieren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet zo goed, zie de link onderaan dit blogje.
    Een jaar later hebben we een nieuw experiment gedaan, zie http://onsecohuis.blogspot.com/2019/09/eieren-conserveren-2.html
    Dat is voor de olie niet goed afgelopen, maar eieren in kleine hoeveelheden in de kalk gaat uitstekend. Het is nu oktober, de kippen zijn met leggen zo'n beetje klaar, dus we eten probleemloos eieren uit maart.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je als je vers gelegde eieren hebt, van de boer, dan zit er van nature een slijmerig laagje omheen, een geweldige beschermlaag, de zogenoemde cuticula. Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast.

    Als je eieren wilt wekken, is inolien en wassen niet nodig. Daarmee was je de beschermingslaag dus weg en worden de porien van het ei weer poreus,. Als er viezigheid op zit, borstel je dat er af met een harde tandenborstel. Het kalkwater moet wel afgesloten worden. Bv door grote wekpotten te gebruiken. Op die manier houd je de eieren schoon, kun je ze zeker 2 jaar bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen