vrijdag 30 augustus 2024

Vlak maken vloer woonkamer deel 2

Voor het tweede deel van het vlak maken van de vloer heeft Sjef meegeholpen. Deze keer had ik geen Mekal meer om de Portland cement wat smeuiger te maken dus had ik metselcement gehaald. 


Sjef kon de kruiwagens sneller vullen dan ik ze kon verwerken, dus we hebben veel stukken samen vlak getrokken.

Alle proefjes die we voor de gekleurde cementvloer hebben gemaakt zijn nu dus in de vloer opgenomen... 

Daarna het vlakschuren en glad strijken.

Steeds vlakker en steeds gladder...


De vloer ligt er prachtig bij. Ik had er dunne folie overheen gelegd om bij het uitharden genoeg vocht in de cement te houden. Dat heeft prima gewerkt.

woensdag 28 augustus 2024

Vloer gang

Na vele experimenten heb werd het tijd om de eerste vloer in het echt te maken. 

Met witte cement een specie gemaakt en deze over de vloer gesmeerd. Afreien op een 7mm, dat was achteraf wel wat erg dun. Maar dat wist ik toen nog niet, haha! Met kleurpoeder er patronen in gestrooid en er wat ingewreven. 


 Hele interessante vloer zo, maar het resultaat gaat wel enigszins anders worden!


Daarna twee uurtjes laten uitharden (toevallig kwam Ferry op dat moment op bezoek) om daarna de vloer te schuren en te vlinderen. Met de hand. 

Op zich ging het niet heel verkeerd, de kleuren zijn heel mooi geworden. Omdat de laag zo dun was kwam de hoeveelheid vocht wel heel nauw. Daardoor zijn er een paar plekjes ontstaan die wat korrelig zijn geworden. Ook had ik de vloer beter met folie kunnen afdekken om het uitharden wat rustiger te laten verlopen. 

Over een paar weken, als de cement goed is uitgehard, ga ik proberen die korrelige plekken goed te krijgen: schuren, vullen met cement-pap en evt. polijsten. Genoeg mogelijkheden dus!




zaterdag 24 augustus 2024

Vlak maken van de vloer woonkamer

De betonnen vloer in de woonkamer is indertijd lekker ruw gelegd. Er zou een lemen vloer op komen, en dan is het voor de hechting prima om een niet te gladde ondergrond te hebben. Maar plannen kunnen veranderen! 

Nu moet deze vloer op dezelfde hoogte komen als de vloer van de keuken, en even vlak. Helaas was er een plekje waar de vloer hoger was dan de vloer van de keuken. Daar moest dus wat van af. Gelukkig heb ik daar een prachtige slijper voor.

David stond tijdens het slijpen met de bladblazer al het stof naar buiten te bladen. Dat werkte best goed, slechts een klein deel is in de woonkamer blijven hangen.


De tweede stap was op verschillende plekken een plakje cement neer te leggen met de bovenkant op de goede hoogte. Een lang aluminium profiel met waterpas deed de metingen. De volgende dag, toen deze plekjes hard waren, hebben we 'dammetjes' gelegd van cement tussen deze plekjes en mooi vlak gemaakt. Deze dammetjes gaan we gebruiken om langs af te reien.

Toen kon er cement gemaakt! Terwijl David het mengsel van de juiste samenstelling maakte vlakte ik de cement uit tussen de 'dammetjes'. Een beetje zoeken naar het juiste vochtgehalte. De eerste lading was te nat, de tweede te droog.

De Floot-Witt cement (die helemaal niet wit was...) is nu op, over naar gewone cement.

Twee uur na het aanbrengen (de laag is dun en veel vocht trekt in de betonnen onderlaag, en het was best heel warm!) kan er gevlinderd worden. Dat doe ik met de hand, met een schuurplaat en een vlakke spaan.

Door het redelijk hoge vochtgehalte is de hechting met de onderlaag heel snel en goed gemaakt, maar er ontstaan strepen, bellen en blazen.

Als je het goede moment gevonden hebt om te vlinderen (met flink wat water kun je de iets te harde cement toch weer bewerkbaar krijgen) heb je deze ongelijkmatigheden er zo uitgewerkt.

Meer dan de helft van de vloer is gedaan. Vrijdag gaan we verder, dan komt Sjef weer helpen.  Intussen heb ik ook de ruimte tussen de dammetjes en de muur gevuld. Dan ziet de vloer er meteen een heel stuk meer 'af' uit.



dinsdag 20 augustus 2024

Touw in het plafond

David uit Italie heeft deze week veel en hard meegeholpen aan het huis. Zijn eerste klus was het vastlijmen van touw in de kieren tussen de balken en het plafond. 


Peter had latjes gezaagd die hij kon gebruiken om het touw vast te klemmen: het latje kon schuin tussen de balken geklemd worden. 

De witte houtlijm droogt mooi transparant op, dus knoeien mocht!

Ondertussen is de hele woonkamer leeg: ruimte voor de vloer!



zondag 18 augustus 2024

Verhuizen werkplaats naar container

Omdat het maken van de vloer steeds dichterbij komt, moet de hele woonkamer leeg. Daarvoor gaan werkbank, zaagtafel en kasten met onderdelen richting de bruine container. Ook spullen uit de gele container gaan naar de bruine container omdat we in de gele het tuinspul willen opslaan. Het oude huis moet namelijk tzt ook leeg...

Als eerste heb ik de bruine container helemaal leeg gemaakt. Planken, een rek linoleum, nog een stapel pallethout, een strobaal, oud RVS keukenblad... Stiekem nog een hele berg zooi. Ook de elektriciteit van de container in orde gemaakt en een lampje opgehangen.

De kast met kratten uit de gele container (rechts op de foto) heb ik met de rode aanhanger verhuisd naar de bruine container en daar weer in elkaar gezet. Ook de werkbank uit de woonkamer stond snel in de container. 


De volgende dag kwam Sjef helpen om de woonkamer leeg te maken en de bruine container in te richten. Kasten met schroeven en gereedschap, electriciteitsspul, verf, nou ja, veel van wat in de woonkamer stond opgeslagen staat nu in de container.


Waar de zaagtafel stond, bleef een stevige laag zaagsel over. En ook de zaag-historie tegen het raam aan mocht er aan geloven. Die donkere lijnen van zaagsel zijn van het zagen van de trap eind 2022.

De bruine container raakt steeds verder ingericht met spullen uit de gele container en de woonkamer. Afkortzaag en boormachine staan er opgesteld. 

De gele container is daardoor grotendeels leeg (ook dankzij een ritje naar de stort), en daar kunnen nu de overige spullen uit de woonkamer naar toe zodat deze helemaal leeg gemaakt kan worden. Dat is nodig voor het afmaken van de vloer.


Het is een hele puzzel geworden!


vrijdag 16 augustus 2024

Laatste drempels

Ter voorbereiding van de vloer die we de komende weken een keer gaan maken moesten de laatste twee drempels nog vastgezet: De gang/hal en de keuken/kelder.
 

Om deze onzichtbaar vast te zetten heb ik een plankje van 6mm op de vloer geschroefd en de eiken drempel hierop vastgelijmd. Om deze te klemmen staan er 3 balken klem in de sponning van de deur. Deze balken waren overigens ooit zijkanten van deuren die zo krom waren dat ik ze weer uit elkaar heb gehaald. Ze lagen al in de zaagbok om tot kachelhout te zagen. 

De kelderdeur moest 6mm korter anders kon deze deur niet meer dicht....

De donkere vlek trouwens achter op de muur is nog steeds vocht van de overstroming...

woensdag 14 augustus 2024

Holle delen van de kachel stuken

Leem is heerlijk spul waar je alles mee kan maken. Maar binnenbochten zijn wel lastig. 

Het holletje van de kachel is zo'n binnenbocht. Met je handen kun je dat mooi vormen, maar om het echt glad te krijgen zul je moeten schuren, en daarna glad spanen. Maar waarmee? Met al dat rechte gereedschap lukt het niet. 

Bij de 'spullen voor de stort' stond nog een klein aanrechtblad van RVS met twee spoelbakken er in. En de hoek van zo'n spoelbak is ook mooi 'dubbelgekromd' rond! Ik heb er twee stukken uitgeslepen. Eentje als spaan, en eentje, beplakt met foam, als schuurplank. En dat werkt fantastisch. Ik heb het spaantje een aantal keer wat aangepast om er voor de zorgen dat je er veel verschillende radiussen mee kan afwerken. 

Verder is de schoorsteen afgewerkt. Met gaas omwonden vanwege het temperatuursverschil.

En bij het veegluikje twee tegeltjes zodat de vorm bij de rest van de kachel past.

Hier komen de stukken met holle curves. Ik zal morgen de foto's maken van hoe het geworden is.

Nog een gereedschapje gemaakt om het holle stuk rechts van het deurtje wat strakker te krijgen. Dat is goed gelukt en nu aan het drogen.

Het holletje van binnen:


donderdag 8 augustus 2024

Paulien op bezoek

Oud-workawayer Pauline kwam nog twee dagen langs om wat te helpen. Precies een jaar geleden was ze hier ook. Toen waren de uien ook net geoogst.

We hadden de groentetuin dit jaar eigenlijk al opgegeven, maar nu zijn er een paar plekken waar nog wat oogst uit te halen valt.



dinsdag 6 augustus 2024

Veel regen voorspeld!

De kelder is nog steeds niet droog van de regen van begin van de maand. Opeens voorspelde het weerbericht weer een bult regen voor morgen-nacht. Hoog tijd om er voor te zorgen dat de kelder droog zou blijven. 

Het plan bestond uit twee acties: zorgen dat het regenwater van het oude huis niet meer de bestrating langs het nieuwe huis op stroomt. En verder het ingraven van een dompelpomp met dikke slang om bij een te grote hoeveelheid water dit naar de sloot te pompen. 

Eerst heb ik de dakgoten van het oude huis afgekoppeld. Eentje naar een bosje naast het oude huis, en de ander in een tijdelijk neergezette IBC. Daar kan 1000 liter water in, genoeg voor een extreme bui. 

 
De tweede actie was het ingraven van een stevige dompelpomp met dikke slang om te voorkomen dat er via de betonnen plaat van de veranda water richting de kelder gaat stromen.


Om er voor te zorgen dat de kuip (waar de dompelpomp in zit) niet gaat drijven heb ik deze flink zwaarder gemaakt. De vlotter van de dompelpomp heeft genoeg ruimte, en met een tiewrap heb ik hem zo vastgemaakt dat ze op het goede moment aan slaat (kuip bijna vol) en weer afslaat als de kuip bijna leeg is. 

Laat de regen maar komen! 

En die kwam dus niet. Nog geen druppel... Nu ja, toch een fijn idee dat alles klaar staat voor als het nodig is.