donderdag 27 juni 2024

Vleermuizen check 1 en 2

Om het oude huis te mogen slopen, mag de natuur niet verstoord worden. Daarom is er een Flora & Fauna check nodig om te zien welke dieren er potentieel in het huis kunnen zitten. 

Voor vleermuizen is het oude huis best interessant, dus daarom moet er ook voor vleermuizen een check gedaan worden. Deze bestaat uit 5 bezoekjes van twee ecologen en kost ongeveer 6K.

Een oud stagiair van me is doorontwikkeld naar ecoloog en had al eerder aangeboden deze vleermuizen check met me te doen. Dan ben ik de tweede ecoloog en kan het onderzoek goedkoper. Echter: de eerste controle moest gedaan in juni, en dat kon alleen nog maar 'morgen'. Van 22:00 - 24:00 en dan van 3:15 tot 5:15. Kortom: de hele nacht opblijven! 


Het was een leerzame, boeiende en natuurlijk ook gezellige nacht. Er vliegen twee soorten vleermuizen rond het huis (we hebben ook de Rosse vleermuis gehoord, maar die zat bij het bos). Heel goed te horen met de bat-recorders. Het is niet duidelijk of ze uit het oude huis kwamen, het leek er eerder op dat ze een slaapplekje in het nieuwe huis hebben. 

Na de avond check met een biertje lekker bijgekletst. Zijn stage was alweer 15 jaar geleden...

De ochtend check is een controle of er op dit moment een kraamkamer in het oude huis is: de vleermuizen komen terug van hun foerageer gebieden, vliegen een paar keer voor de ingang van de kraamkamer en gaan dan naar binnen. Maar niet bij ons oude huis. De vleermuizen gebruiken de Aakendonk wel als vliegroute, maar 'stoppen' niet bij halte nummer '2'. Gelukkig maar, het zou een hoop extra onderzoek opgeleverd hebben... 

Over drie weken controle nummer 3, enkel in de avond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten