woensdag 19 juli 2023

Dakrand luchtdicht maken

Afgelopen winter, toen het lekker vroor, ontstond er nattigheid onder de dakrand door condenserend vocht dat langs de stuuklaag piepte. De stuuk van de buitenmuur zit niet vast aan de houten dakplaten, en daardoor ontstaat er een spleetje van een paar mm, genoeg om wat lucht door te laten ontsnappen die voor condens zorgde. Dat moest in de zomer opgelost! 

Echt zo'n klus waar ik helemaal geen zin in had. Veel werk, zonder dat de verhuizing dichterbij komt. Maar ja, wel noodzakelijk. Als ik het niet zou doen, dan zou ik er in de winter zeker spijt van krijgen, dus huppakee, aan de slag. 

Samen met workawayer Johan hebben we de steiger op het dak gezet en zijn we begonnen aan de reparatie. 

Eerst het hout schilderen. Losse splinters afsteken, met een staalborstel de laatste losse vezels losmaken, schuren en schilderen. Dan een latje zagen op de afstand tussen de balken, deze voorzien van een strook DPC-folie. Dat geheel vastschroeven tegen het dak en de folie aan beide kanten met leemstuc vastzetten. En dat zo'n 50x... 

We hebben nog vele potten oude verf, die kunnen we hier mooi voor gebruiken. De eerste vlakken zijn wit, later ivoorwit. Want daar hebben we nog een pot of 4 van over...

Het buisje waar vochtige lucht uit kan komen moet natuurlijk wel zichtbaar blijven.

Het is warm op het dak en de leem droogt erg snel. Niet alleen op de muur, maar ook in de emmers. De kleine steiger is snel te verplaatsen, straks aan de zijkant van het huis gaat het lastiger worden. De overstek is snel te smal om een steiger op te zetten.


Volgende week wordt het natter, dus ik hoop dat we deze klus deze week af gaan krijgen. Hoewel: de units lekken, en misschien is het fijn dat voor deze natte week te fixen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten