woensdag 12 april 2023

Groentetuin

Door Marleen

De lente wil nog niet bepaald doorzetten, maar ik heb toch al een en ander in de groentetuin kunnen doen. Er staan al wat rijen met de eerste groenten (knoflook, uien, uit zichzelf uitgezaaide zeebiet en winterkers, vroege boerenkool en pluksla). Vandaag gezaaid (onder het gaas onder op de foto): spinazie, diverse wortelsoorten en pastinaak (als experiment een paar zaadjes een voorkeursbehandeling gegeven: met een grondboor eerst een diep gat geboord, daar losse compost in gedaan en daarin 1 zaadje gedaan. Als het goed is, gaan deze pastinaken heel groot en dik worden! Ik houd jullie op de hoogte..)

De helft van de uien heb ik beschermd met insectengaas. Mijn uien mislukken vaak, (uienvlieg?) dus eens kijken of dit helpt... Testje: helft wel en helft niet afgeschermd.
 

De aardappels zitten nu in de grond, met een flinke berg compost erdoor en een  lekker warm dekentje van stro. 100 pootaardappelen (Texla en Frieslander), en met gemiddeld 1,5 kg opbrengst per pootaardappel, dat zou genoeg op moeten leveren voor een heel jaar aardappels voor ons gezin.


In het midden staat nog wat spruitbroccoli, twee-jarige planten die in de lente oogst geven, dus nog even laten staan!

Het zijn maar kleintjes, maar die doen het ook prima!

De veldjes aardbeien doen het (nog) voor geen meter. Ik heb afgelopen herfst de afleggers uitgeplant, maar ze komen nog maar nauwelijks de grond uit. Te koud en te nat..?
Moesje ligt hier te luieren tussen de aardbeien, maar je moet met een vergrootglas kijken om ze te kunnen zien...

Door de kou gelukkig nog geen slakken in de tuin. WEL slakken in de kas! Hier een slimmerd die de afrikaantjes gevonden had...


Verder in de kas al wel wat succesjes, maar het is nog te koud en te nat om ze buiten te zetten. Nog even geduld hebben dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten