zondag 21 augustus 2022

De pomp

 
Vandaag heb ik een pomp gekocht en alle onderdeeltjes die er voor nodig waren om de pomp aan te sluiten. Met drie grondankertjes heb ik een plankje op hoogte vastgezet waar de pomp op kon staan. De putbuis heeft een voetklep en bovenin een t stukje dat er voor zorgt dat ik de leiding en de motor makkelijk kan vullen.

Hier een plaatje van een handpomp met voetklep. De klep onderin de aanzuigbuis zorgt er voor dat het water niet naar beneden zakt als de pomp uit staat. Dat is nodig, omdat de pomp het alleen doet als 'ie helemaal vol water staat.

Nu zit er een lullig klein schroefje met dito gaatje om dat water in die motor te krijgen. Dat leek me niet handig. De zuigbuis is nu een stukje doorgetrokken, waardoor het water via het t-stuk de motor in stroomt. Het schroefje moet wel los om er de lucht uit te laten. 

Niet alles ging even voorspoedig; de aanzuigslang (verbinding tussen put en pomp) bleef een klein beetje lekken, met een reeks belletjes in het water tot gevolg. Die zorgen er voor dat de pomp niet goed werkt, waardoor er nog meer belletjes in de rotor kwamen en er vrij snel helemaal geen water uit kwam. Met wat extra teflon tape erbij ging het beter, hij doet het nu. Maar er moet nog een andere buis komen.

De put kan het hoge tempo van de pomp net niet bijhouden. Elke paar minuten loopt het debiet terug tot bijna niets, dan heeft de put de tijd om weer wat voller te lopen, en dan doet de pomp het weer een tijdje goed.

In het begin kwam er nogal eens troebel water boven, maar al snel bleef het glashelder.


De bomen in de buurt van de put hebben weer natte voeten, de komende dagen zal ik de IBC-vaten schoonmaken en verspreiden (en een slang kopen) zodat we ook op andere plekken water kunnen pakken. 

Voor de komende week staat er een (regionale) hittegolf voor de deur dus we kunnen het water goed gebruiken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten