dinsdag 10 september 2019

Eieren conserveren (2)

Door Marleen
Afgelopen lente schreef ik over ons eerste experiment met eieren conserveren.
Dit jaar hebben we weer eieren over, dus een tweede kans om uit te proberen hoe we die het beste kunnen bewaren.

Ik probeer het dit jaar op twee manieren:

1) Een weckpot vullen met schone eieren. De eieren niet wassen, want dan verliest het zijn natuurlijke beschermlaagje! Dus gebruik alleen de eieren die brandschoon uit het hok komen.
Dan de pot aanvullen met water, aangelengd met een eetlepel kalk. Dit is gebluste kalk, en wel de zo zuiver mogelijke vorm. Je schijnt het te kunnen kopen in een aquarium winkel, maar wij hebben via-via een zak Cameuse CL90 kunnen regelen.
Vul de pot met kalk-water tot de eieren helemaal onder water staan. Deksel er (los) op leggen, datum erop zetten en de pot koel wegzetten.



2) Ieder ei inwrijven met olie. Olie sluit de poriƫn van de eierschaal, waardoor het verouderingsproces stopt. Doe een klein beetje olie in je hand, en wrijf dat over het hele ei. Geoliede eieren bewaren in een kartonnen eierdoos, liefst op een koele plaats. Ik heb zonnebloemolie gebruikt. In onderstaand filmpje raden ze minerale olie aan, maar omdat dat niet eetbaar is, wilde ik liever plantaardige olie gebruiken. Hopelijk werkt dat ook goed. We zullen het over een paar maanden proberen!


Inmiddels hebben we zo al bijna 300 eieren in de opslag staan. Spannend of het deze keer beter gaat!

3 opmerkingen:

  1. En.. hoe is het dit keer gegaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil ook eieren gaan conserveren en ben benieuwd hoe het met de eieren in olie is gegaan. Wat is je favoriete en langst houdbare methode?
    Ik heb van iemand die in Roemeniƫ woont begrepen dat ze het daar met druivenpitolie doen en je de eieren iedere maand moet keren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat olie-experiment was niet gelukt. We bewaren ze nu in kalkwater, en dat gaat heel goed. Een enkele pot verkleurt (die gebruiken we niet meer) en soms blijven ze twee jaar goed.

      Verwijderen