zaterdag 28 september 2019

Bewegende raamkozijnen

Door Peter
We willen toch wel graag voor de winter het huis dicht hebben. Dus nu het stuccen gestopt is, is het glas aan de beurt. De deuren zijn al voorbereid, en nu is het tijd voor de kozijnen.

Er zijn 11 kozijnen waar een bewegend raam in zit. Weer een hele administratie gemaakt van lengtes, en deze keer ook met kwaliteiten: de ramen die in de zon en regen staan (zuidmuur), moeten van beter hout (met minder knoesten en spinthout) gemaakt worden dan de ramen die onder de veranda zitten (en altijd droog in de schaduw staan).


Deze hoeveelheid eiken balken (deels van de kozijnen die verkeerd waren) moet genoeg zijn om de profielen te schaven en frezen.


Met de zaagtafel in het nieuwe huis heb ik de houtverbindingen gemaakt. Heel knus, zeker 's avonds als het al donker is buiten.

De eerste verbindingen zijn klaar!
 

Toen alle houtverbindingen waren gemaakt, kon ik ze gaan lijmen. Op de werktafel een haakse hoek gemaakt waartegen de kozijnen netjes haaks in elkaar gezet konden worden.


De verbindingen zijn stevig en zien er keurig uit! 


De volgende stap is om de kozijnen te schuren en in kleur te lakken (of in de blanke olie, dat moeten we nog besluiten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten